Aromaterapija leči depresiju

Izvor: eKlinika.rs, 14.Feb.2014, 11:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Aromaterapija leči depresiju

izvor: zena.blic.rs
Aromaterapija je drevna umetnost lečenja eteričnim uljima. Spada u jednu od najpopularnijih oblasti prirodne medicine, neškodljiva je, dokazano popravlja raspoloženje i tera od nas zimsku depresiju i viruse.

 
Eterična ulja, koja se dobijaju iz lišća, cveta, korena, semena, a ponekad i iz cele biljke, najčešće se koriste u mirisnim lampama ili za masažu. Osim toga, stavljaju se u tople kupke, komprese, koriste se za inhalaciju ili kao dodatak >> Pročitaj celu vest na sajtu eKlinika.rs << kozmetici.
Dr Gorana Isailović, dermatolog i predavač na predmetu Velnes kao zdravstveni program na Visokoj zdravstvenoj školi strukovnih studija u Beogradu, otkriva kakve efekte aromaterapija ima na ljudski organizam i zašto su dobra ulja limunove trave, bergamota, lavande, ruzmarina, bosiljka, cimeta, eukaliptusa, timijana…
MIRISNI MOZAK – SEDIŠTE EMOCIJA
– Ukoliko želimo da razvijemo optimizam, koristimo esencijalno ulje limunove trave. Ulje bergamota je pravi izbor ako smo napeti, a ravnotežu želja i mogućnosti najbolje ćemo postići uljem lavande. Dobru koncentraciju doneće nam nekoliko kapi ruzmarina ili bosiljka. Prehladu ćemo oterati uljem eukaliptusa i nane, a u hladnim zimskim danima telo ćemo najbolje zagrejati uljem cimeta i đumbira – kaže dr Isailović. 
Kod nas je od davnina poznat tradicionalan način lečenja kijavice s nogama u lavoru punom tople vode, u koju smo prethodno sipali mirišljavu so ruzmarina. To je aromaterapija na srpski način.
Aromaterapija je bliska masaži i lečenju dodirom jer ulja pojačavaju njihovo blagotvorno dejstvo. Mirišljava ulja preko kože brzo prodiru u krvotok, koji lekovite molekule raznosi po celom organizmu. Nijedno ulje ne deluje samo na jednu oblast, jedan organ, problem ili tegobu, već je njihovo dejstvo višestruko i svestrano. Posebno je lepo to što istovremeno može da deluje na dve osobe, a evo i kako.
– Esencijalna ulja i mirišljave kupke razbudiće vaša čula i ponovo rasplamsati skrivenu strast. Egzotična mešavina biljnih i esencijalnih ulja sandalovine, jilang-jilanga, vetivera i crnog bibera u baznom maslinovom ulju budi pozitivne misli i podstiče osećaj zadovoljstva i harmonije između vas i vašeg partnera – otkriva dr Isailović.
Jedna Nobelova nagrada za medicinu dodeljena je upravo zbog toga, i to američkim naučnicima Lindi Bak i Piteru Etkinsu 2004. godine. Oni su, naime, dokazali da je „mirisni mozak“ sedište emocija. Udisanje molekula mirisa esencijalnih ulja stimuliše čula mirisa i ćelije mozga i tako utiče na naše emocije, misli i raspoloženje.
DOBRA JE I ZA MENOPAUZU, MOŽE I UMESTO KOZMETIČARA
– Aromaterapija nas relaksira, povećava radnu energiju i koncentraciju, jača odbrambeni sistem organizma, čisti kožu, jača kosu, jednostavno – podiže kvalitet života. Aromamasaža može da ublaži simptome menopauze, dokazali su japanski naučnici. Takođe, aromaterapija i aromamasaža mogu biti efikasne metode kod depresija posle porođaja jer poboljšavaju fizičko i mentalno zdravlje i olakšavaju interakciju između majke i bebe – ističe dr Isailović.
 

Lična karta aromaterapije 
• Primenjivali su je Egipćani, Indusi, Kinezi, Grci, Rimljani, Arapi, Francuzi…
• Pominje se više od 6.000 godina, ali se tada nije tako zvala 
• Termin „aromaterapija“ prvi put je upotrebio francuski hemičar Rene Gatefoze u naučnom radu objavljenom 1928. 
• Cilj aromaterapijske prakse jeste da se pristupi ljudskom biću u celini i da se leče 
– telo, duh i misli    
 

Napravite sami
Senzualna kupka: Pomešajte kašiku bademovog ulja, dve kapi đumbira, tri kapi pomorandže, kap pačulija.
Recept za ovu kupku specijalno za čitateljke „Blic žene“ osmislila je dr Gordana Isailović. Sve navedene sastojke možete da nabavite u apotekama i prodavnicama zdrave hrane.    
 

Napravite sami
Obloge protiv bolova: Razredite 5–10 kapi eteričnog ulja u kašičici alkohola, pa dodajte 100 ml vode. Umočite gazu i stavite na bolno mesto.
Sprej za male rane i ogrebotine: U 1 dl destilovane vode stavite 10 kapi eteričnog ulja geranija.
Za glavobolju: Udahnite nekoliko puta lavandino ulje ili ulje ljute nane. Možete i u malo baznog ulja kapnuti kap jednog od ta dva eterična ulja, pa naneti malu količinu na slepoočnice, čelo i potiljak.    
 

Samo vaš unikatni parfem
Uzmite 10 ml jojobinog, bademovog, kokosovog ili nekog drugog baznog ulja i u njega dodajete 10–15 kapljica omiljenog etetričnog ulja – vanile, mandarine i lavande ili kombinaciju sandalovine, kedra, jilang-jilanga, lavande, ruzmarina i pomorandže. Kombinujte mirise i pronađite samo svoju mirisnu notu.    
 

10 aromaterapijskih zapovesti
1. Koristite samo kvalitetna eterična ulja
2. Pri izradi mešavina ne koristite više od pet eteričnih ulja
3. Pridržavajte se propisanih doza
4. Ne uzimajte eterična ulja oralno
5. Nikada ne nanosite na kožu nerazređena ulja
6. Pre prve aromaterapijske aplikacije napravite alergo-test
7. Rukovodite se uputstvima o sigurnoj primeni aromaterapije 
ili konsultujte iskusnog aromaterapeuta
8. Koristite ona eterična ulja i njihove mešavine čiji vam miris odgovara
9. Čuvajte eterična ulja na mestu koje je izvan domašaja dece
10. Pridržavajte se uputstva o pravilnom čuvanju eteričnih ulja    

Nastavak na eKlinika.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta eKlinika.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta eKlinika.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.