Aorta puca zbog amfetamina

Izvor: S media, 22.Avg.2010, 16:43   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Aorta puca zbog amfetamina

Mlađe odrasle osobe koje zloupotrebljavaju amfetamine su izložene povećanom riziku od često fatalnog prskanja aorte.

Analizom medicinskih dosijea čak 31 miliona Amerikanaca, starosti od 18 do 49 godina, koji su hospitalizovani između 1995. i 2007. godine, utvrđeno je da su oni koji su zloupotrebljavali amfetamine bili pod tri puta većim rizikom od prskanja aorte nego ostali, preneo je Rojters.

Amfetamini, poznati i pod imenima "spid" i "krank", su supstance koje >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << se često zloupotrebljavaju, ali imaju i legalnu primenu u lečenju poremećaja nedostatka pažnje, narkolepsije i drugih poremećaja spavanja. Takođe mogu da budu od pomoći i za gubljenje viška kilograma.

Ove supstance intenziviraju otkucaje srca, a mogu i da povećaju krvni pritisak. Već je utvrđeno da se njihovim konzumiranjem povećava rizik od srčanog udara, a pojavile su se i sumnje da povećavaju i rizik od pucanja aorte.

Dr Artur Vestover i njegove kolege iz Medicinskog centra Sautvesetern, pri Teksaškom univerzitetu, došli su do potvrde ove sumnje, s tim što su utvrdili da (iz razloga koji još nisu jasni) veći rizik od prskanja aorte kao posledice zloupotrebe amfetamina, postoji samo do 50. godine, dok se kasnije gubi.

U američkim saveznim državama u kojima je zloupoteba amfetamina iznad proseka - Kaliforniji, Havajima, Oregonu i Vašingtonu - beleži se znatno veća učestalost prskanja aorte kod mlađih odraslih osoba nego u mnogim drugim državama SAD.

Prema podacima američkog Nacionalnog instituta za zloupotrebu droge, u SAD je u porastu nelagalno korišćenje amfetamina i metamfetamina.

U 1992. u američke bolnice je zbog zloupotrebe tih sredstava primljena 21.000 ljudi, što je bio jedan odsto ukupno primljenih u bolnice, dok se do 2004. njihov broj povećao na 150.000, što je činilo osam odsto ukupnog prijema pacijenata u bolnice SAD.

Izvor: (Tanjug)

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.