Antioksidansi  čuvari organizma

Izvor: B92, 17.Apr.2012, 00:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Antioksidansi " čuvari organizma

Toksini su sveprisutni u životnoj sredini, ne možemo ih izbeći.

Ali, možemo im doskočiti na drugi način – neutralisanjem njihovog štetnog uticaja na organizam. Čuveni antioksidansi su blisko uključeni u prevenciju oštećenja ćelija koje postepeno vodi razvoju oboljenja, ali i ubrzanog starenja...

Slobodni radikali su majušne čestice koji se formiraju kada kiseonik stupi u interakciju sa drugim molekulima. A, jednom kada počnu da se „udružuju", >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << nastaje prava „lančana reakcija", poput domina.

Tada telo šalje svoje „vojnike" – antioksidanse, koji mogu da prekinu tu lančanu reakciju pre nego što vitalni molekuli budu oštećeni.

Ovu „vojsku" u prvom redu sačinjavaju vitamin E, beta-karoten i vitamin C, ali im u pomoć priskače i selen, koji je potreban za pravilan rad nekih od antioksidacijskih enzimskih sistema, i kojeg, recimo, ima u brazilskom orahu.

Vitamin E je prisutan u orasima, semenkama, povrću i ribljem ulju, celovitim žitaricama poput pšeničnih klica. Vitamin C ćete u izobilju pronaći u citrusnom voću i sokovima, zelenoj paprici, kupusu, brokoliju, kiviju i jagodama.

Beta-karoten, „preteča" vitamina A, odnosno retinola, prisutan je u izobilju u spanaću, šargarepi, tikvicama, jamu, paradajzu, dinji, breskvi i žitaricama.

Pet porcija voća ili povrća dnevno, neka vam bude moto. I, kombinujte - nekoliko obroka šargarepe dnevno neće rešiti stvar. Treba jesti raznovrsno jer svaki tip antioksidansa „radi" u različitim tkivima, u različitim delovima ćelije.

Uživajte u bojama i ukusima prirode – da duže ostanete mladi.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.