Antiholenergici opasni po stare?

Izvor: B92, 08.Jul.2011, 13:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Antiholenergici opasni po stare?

Grupa od 70 jedinjenja s antiholinergijskim dejstvom može da, ukoliko se konzumira, poremeti saznajne funkcije kod starijih osoba, pokazali su rezultati britansko-američkog istraživanja.

Istraživanje je pokazalo da ta jedinjenja, između ostalog, mogu da dovedu do gubitka pamćenja i ravnoteže, kao i poremećaja rasuđivanja.

Reč je o jedinjenjima koja se veoma često prepisuju, čak i prodaju bez recepta, a imaju antiholinergijsko dejstvo, odnosno smanjuju uticaj >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << acetilholina, prenosioca moždanih nervnih impulsa koji ima ulogu posrednika u nervnom sistemu.

Time oni blokiraju nervne impulse zadužene za nevoljne pokrete glatkih mišića u organizmu, pa se propisuju u slučajevima poremećaja u radu pluća, urinarnog i crevnog trakta izazvanog oboljenjem perifernog nervnog sistema.

Naučnici su došli do zaključka o dejstvu tih lekova tokom dvogodišnjeg istraživanja sprovedenog na 13.000 pacijenata starijih od 65 godina.

Istraživanje je pokazalo da 20 odsto osoba koje su konzumirale neki od antiholinergijskih lekova preminule nakon dve godine, dok je kod ostalih smrtnost iznosila sedam odsto.

Smrtni slučajevi nisu bili izazvani štetnim dejstvom tih lekova po organizam, već usled padova njima izazvanim. Naučnici, zato, preporučuju da se svaki put kada je moguće pacijentima prepisuju zamene za te lekove.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.