Anoreksija pogađa decu od 5 godina?

Izvor: B92, 12.Sep.2011, 13:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Anoreksija pogađa decu od 5 godina?

Statistika pokazuje da je više od 2.000 dece primilo terapiju zbog poremećaja u ishrani u protekle tri godine. Još dramatičniji rezultat je da je 98 njih imalo između 5 i 7 godina.

"Mladi ljudi trebalo bi da su puni života, bez ikakvih briga,” kaže majka devojčice Megan (13) koja je trenutno na jednoj klinici na oporavku.

"Nikad mi se nije sviđalo kako izgledam. Sve moje drugarice su zgodne, a ja sam uvek bila bucmasta,” priča Megan.

Tada >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << je ona odlučila da krene u teretanu, koja joj je ubrzo postala opsesija.

"Ako bi neko pokušao da me spreči da odem na trenig postala bih besna. Treniranje je bilo moja strast, bila sam ponosna na sebe.”

Megan, međutim, nije samo trenirala; ona je počela i znatno manje da jede, a kilaža se topila. Izbegavala je obroke, a kada je obedovala sa porodicom, sipala je sebi vrlo male porcije.

Roditelji su pokušavali da joj pomognu, vodili je kod nutricioniste, kupovali joj proteinske šejkove ali je devojčica sve odbijala. Jednog dana se samo srušila.

Deca sa poremećajom ishrane su uglavnom dobri učenici, perfekcionisti, vredni radnici. Roditelji skoro nikada ne posumnjaju u takvu decu. A nekada može biti prekasno. Megan je imala sreće.

"Kada sam počeo da radim sa decom koja pate od poremećaja u ishrani 1986. skoro da niste mogli videte dete od 10 godina koje ima taj problem,” kaže dr Martin Dejvis. "Sada je to vrlo čest slučaj.”

Zašto se to dešava?

"Mislim da je to zbog sveta u kakvom živimo; deca su pod pritiskom da rano sazrevaju, porodice su komplikovanije i porodični obroci su prava retkost,” kaže dr Dejvis.

Da li je jedan od razloga i opsednutost društva slikom tela?

"Za mene to nije ključni razlog,” kaže on. "Anoreksija nije pitanje mršavosti, ona je najveći ubica od svih mentalnih bolesti. Radi se o ljudima ili deci koji žele da izgledaju poput nekog koga su mediji trivijalizovali. Te slike, nažalost samo odmažu.”

"Anoreksija utiče na sve aspekte razvoja, ne samo na rast. Može uticati na plodnost, dobijanje osteoporoze i mladi ne bi trebalo da gube na težini dok ne odrastu. To može biti opasno,” kaže dr Dejvis.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.