Izvor: eKlinika.rs, 23.Feb.2024, 18:01

Anoreksija nervoza može da ugrozi život muškaraca

Anoreksija nervoza pogađa i muškarce i žene s tim što oboleli pripadnici muškog pola imaju šestostruko veću stopu smrtnosti od muškaraca u opštoj populaciji. Novo istraživanje objavljeno u časopisu Canadian Medical Association Journal ima za cilj da podigne svest o ovom poremećaju u ishrani opasnom po život. Anoreksija nervoza, poznata i samo kao anoreksija, predstavlja poremećaj u ishrani koji osobu čini opsednutom svojom težinom i hranom. Ljudi koji imaju ovaj problem >> Pročitaj celu vest na sajtu eKlinika.rs << najverovatnije imaju i iskrivljenu sliku tela – vide sebe kao debelu osobu iako imaju veoma malu telesnu težinu.
Zbog stigme i mentalne „nepismenosti” anoreksija može da bude kobna Dr Basil Kadoura, specijalista za zdravlje adolescenata u British Columbia Children’s Hospital i na University of British Columbia u Vankuveru ističe da su rana identifikacija i brzi tretman od suštinskog značaja. Tim povodom izdvaja 5 stvari koje muškarci treba da znaju o anoreksija  nervozi:
1. Do 0,3 odsto muškaraca ima dijagnozu anoreksije nervoze. Stigma, loša pismenost u vezi sa mentalnim zdravljem i rodni stereotipi smanjuju procenat traženja pomoći i dovode do odloženog lečenja i lošijih ishoda.
2. Mladi muškarci, odnosno adolescenti su pod većim rizikom. Sportisti koji se bave sportovima fokusiranim na telo i snagu kao što su biciklizam, trčanje i rvanje, imaju veći rizik od razvoja ovog poremećaja, kao i rasno i etnički različiti muškarci i gej, biseksualne, trans osobe.
3. Skrining za ciljeve povećanje mišića je važan za procenu anoreksije nervoze. Promene u ishrani, povraćanje, prekomerno vežbanje i upotreba suplemenata i anaboličkih steroida su potencijalne crvene zastavice. Test ishrane orijentisan na mišiće je alat koji se koristi za procenu ovih ponašanja u ishrani.
4. Komplikacije mogu da budu opasne po život. To uključuje nestabilnost vitalnih znakova, sporiji otkucaj srca, abnormalnosti elektrolita i druga stanja. Detaljna istorija, fizički pregled i analiza krvi može da pomogne u identifikaciji ozbiljnih zdravstvenih problema i usmeravanju lečenja.
5. Ambulantnim pacijentima preporučuje se porodično lečenje. U ovom pristupu roditelji se smatraju stručnjacima za svoje adolescente i preuzimaju kontrolu nad ishranom deteta.
Koje komplikacije može da izazove anoreksija nervoza? Anoreksija je veoma štetna za telo i može da dovede do ozbiljnih problema kao što su:
Anemija Problemi sa srcem (aritmije, usporen rad srca, srčana insuficijencija i prolaps mitralne valvule) Nizak krvni pritisak Problemi sa bubrezima Neravnoteža elektrolita Nedostatak menstruacije kod žena Nizak nivo testosterona kod muškaraca Gubitak kostiju Smrt. Autori istraživanja navode da većina adolescenata sa anoreksijom nervozom može da se leči  ambulantno, uz porodično lečenje i kontinuirano medicinsko praćenje. Međutim, nekim adolescentima, kako naglašavaju, može da bude potrebno bolničko lečenje.
Članak Anoreksija nervoza može da ugrozi život muškaraca se pojavljuje prvo na eKlinika.

Nastavak na eKlinika.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta eKlinika.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta eKlinika.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.