Andol smanjuje smrtnost od raka

Izvor: B92, 09.Jan.2011, 14:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Andol smanjuje smrtnost od raka

Svakodnevno uzimanje male količine andola (acetilsalicilne kiseline) znatno smanjuje smrtnost od nekih oblika raka, kao što su rak debelog creva i prostate, prenose mediji.

U novom istraživanju profesor Piter Rotvel sa univerziteta u Oxfordu u Velikoj Britaniji i njegovi kolege proučavali su smrtnost od svih oblika raka tokom i nakon ispitivanja, uspoređujući pacijente koji su svakodnevno uzimali andol i one koji to nisu činili.

Autori su sproveli 8 ispitivanja >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << koja obuhvataju 25.570 pacijenata. Po njihovoj oceni, svakodnevno uzimanje aspirina kroz 5 do 10 godina smanjuje smrtnost, bez obzira na vrstu raka (pa i smrtnost zbog fatalne hemoragije), za oko 10 posto u posmatranom razdoblju.

Stručnjaci su zaključili da je kroz dvadesetak godina smanjenje rizika smrtnosti od te bolesti oko 10 posto kod raka prostate, 30 posto kod raka pluća, 40 posto kod raka debelog creva i 60 posto kod raka jednjaka. Kod poslednjeg, kao i kod raka pluća, blagotvorno delovanje je ograničeno na skupinu tumora.

Izvor: sarajevo-x

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.