Američka kompanija u Srbiji ispituje lek protiv raka

Izvor: B92, 23.Jan.2014, 20:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Američka kompanija u Srbiji ispituje lek protiv raka

Američka CEL-SCI korporacija dobila je odobrenje od Agencije za lekove i medicinska sredstva Srbije za kliničko ispitivanje leka "multikin" za grupu karcinoma glave i vrata, objavljeno je danas na portalu businesswire.com.

U Srbiji, koja je 11. zemlja u kojoj je odobreno ispitivanje tog leka, studija će biti sprovedena na 72 pacijenta od ukupno 880 širom sveta.

"Učestvovanje u ispitivanju obavlja se na apsolutno dobrovoljnoj osnovi. Pacijent i najuži član porodice >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << se detaljno informišu o načinu i protokolu kliničkog ispitivanja leka. Tek nakon njihovog odobrenja može da počne ispitivanje kliničke studije nekog leka", rekao je agenciji Beta portparol Agencije za lekove i medicinska sredstva Aleksandar Tucović.

Tucović je precizirao da se ispitivanje obavlja bez materijalne nadoknade, a da sve troškove samog lečenja plaćaju podnosioci zahteva za kliničko ispitivanje, odnosno farmaceutske kompanije ili specijalizovane agencije grupa.

Dodao je da je ispitivanje leka "multikin" u Srbiji odobreno krajem novembra 2013. godine, a da Agencija za lekove nema precizan podatak da li je klinička studija tog leka započeta.

Foto: ponsulak / FreeDigitalPhotos.net

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Američka kompanija u Srbiji ispituje lek protiv raka

Izvor: OkRadio.rs, 24.Jan.2014, 08:14

Američka CEL-SCI korporacija dobila je odobrenje od Agencije za lekove i medicinska sredstva Srbije za kliničko ispitivanje leka "multikin" za grupu karcinoma glave i vrata, objavljeno je danas na portalu businesswire.com. U Srbiji, koja je 11. zemlja u kojoj je odobreno ispitivanje tog leka, studija...

Nastavak na OkRadio.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.