Alkohol utiče na rak dojke?

Izvor: B92, 02.Nov.2011, 19:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Alkohol utiče na rak dojke?

Žene koje piju tri do šešt časa alkohola nedeljno imaju 15 procenata više šansi da dobiju rak dojke od žena koje ne piju, pokazalo je nedavno objavljeno istraživanje američkih stručnjaka.

Žene koje u proseku dnevno popiju dve čaše alkohola imaju 51 procenat više šanse da dobiju rak, pokazala je studija ođavljena u žurnalu "Američkog udruženja lekara".

Istraživanje je sprovedeno na 105.986 žena koje su odgovarale na pitanja o svom zdravlju i konzumiranju >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << alkohola u periodu od 1980. do 2008. godine.

Istraživanje je pokazalo da visok rizik od raka postoji bez obzira da li je žena pila u mladosti ili posle 40. godine, što navodi na zaključak da čak i prestajanje sa alkoholom neće smanjiti rizik od dobijanja raka dojke.

Ova otkrića predstavljaju, međutim, dilemu za žene koje piju male količine alkohola, poput crnog vina za zdavije srce.

"Ne postoje podaci koji pružaju uverenja da odustajanje od alkohola automatski znači i manji rizik oboljevanja od raka", naveo je jedan od učesnika studije, doktor Stiven Narod.

"Ali, kod žena koje uopšte ne konzumiraju alkohol potencijalna prednost niže stope rizika od raka dojke nije srazmerna koristi koju povremena čaša crnog vina ima za poboljšanje rada srca", dodao je on.

Autori studije navode da se ne zna razlog visokog rizika raka dojke, ali se veruje da je to povećan nivo hormona u ženinom sistemu posle ispijanja alkoholnog pića.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Utiče li alkohol na razvoj raka dojke?

Izvor: Radio 021, 02.Nov.2011

Žene koje piju tri do šešt časa alkohola nedeljno imaju 15 procenata više šansi da dobiju rak dojke od žena koje ne piju, pokazalo je nedavno objavljeno istraživanje američkih stručnjaka.

Nastavak na Radio 021...

Alkohol povećava rizik od raka dojke

Izvor: S media, 03.Nov.2011, 12:25

Žene koje piju tri do šešt časa alkohola nedeljno izložene su 15 odsto većem riziku od raka dojke od žena koje ne piju, pokazalo je istraživanje američkih stručnjaka.

Nastavak na S media...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.