Slika dana: NEOTKRIVENO BISERNO JEZERO

Izvor: TimockeVesti.net, 17.Feb.2024, 05:35

Slika dana: NEOTKRIVENO BISERNO JEZERO

U Rgotini kod Zaječara, na napuštenom najstarijem kopu rudnika kvarca, već godinama (tačnije, od 1978.) stvoreno je veće jezero sa kristalno čistom i toplom vodom. Tokom sparnih letnjih dana ovde se okupi dve do 3000 ljudi.
Na glavnoj, delimično uređenoj plaži svaki letnji dan je kao u košnici. I stari i mladi pristižu sa svih strana, od Zaječara i Bora do Beograda. Smatra se da je najčistije i najtoplije u Evropi. Bistra voda izvire u pesku, dubina je do 40 metara, a površine >> Pročitaj celu vest na sajtu TimockeVesti.net << je tri hektara.
Nazivaju ga biserom istočne Srbije i „Zaječarskim morem“.
U drugom kraju sela, na pre neku godinu napuštenom rudarskom kopu Oblaci, gotovo preko noći izniklo je novo, bezmalo iste veličine i dubine, biserno jezero. Za tu letnju oazu malo ko zna, jedino poneko od meštana ode u letnjim vrelina a da se osveži. Turistički radnici su ubeđeni da je dobijena još jedna neplanirana blagodet, uz koju je još nekoliko manjih jezeraca. Svi ovi vodom bogati predeli u ataru Rgotine mogu da posluže i ukoliko stignu sušne godine, što je, kažu žitelji, posebno značajno.
Članak Slika dana: NEOTKRIVENO BISERNO JEZERO se pojavljuje prvo na Borske Narodne Novine.
Pogledaj vesti o: Zaječar

Nastavak na TimockeVesti.net...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta TimockeVesti.net. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta TimockeVesti.net. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.