Počeli Dani Zorana Radmilovića u Zaječaru

Izvor: Radio 021, 11.Dec.2016, 10:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Počeli Dani Zorana Radmilovića u Zaječaru

U Zaječaru su počeli Dani "Zorana Radmilovića", 25. po redu, a prve večeri Zaječarsko pozorište izvelo je "Dosije vojnika Čenkina" u režiji Saše Volića na osnovu romana Vladimira Vojinoviča.

"Zoranov brk", kao glumcu večeri, pripao je Dejanu Tončiću za ulogu Golubjeva, predsednika Kolhoza.

Festival je sinoć otvorio glumac Petar Božović, prisećajući se Zorana Radmilovića. U znak >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << zahvalnosti i poštovanja, direkcija festivala je odlučila da prvi Brk dobije upravo on.

"Dosije vojnika Čenkina" je jednočinka, kako slovi naslov romana po kome je rađena ova zanimljiva i dinamična drama, o životu jednog malog vojnika u Sovjetskoj Rusiji.

Tema izuzetno aktuela i danas, iako zamišljena krajem pedesetih, a napisana šezdesetih godina prošloga veka i to s one strane gvozdene zavese, jer su pojam slobode i neslobode večite teme. Reditelj Saša Volić od dva romana napravio je jednu dramu. Romani "Život i priključenija vojnika Ivana Čonkina" i "Pretendent na presto" ušli su fragmentarno u dramski tekst koji u insecanciji traje 75 minuta.

"Dosije vojnika Čonkina" oduševio je pozorišnu publiku, koja je gotovo nakon svake scene glumce nagrađivala aplauzom.

"Mislim da smo napravili priču koja je igriva, koja pokreće ansambl, priču koja će hvatati gledaoca, na kraju će neko izaći i zamišljen jer će prepoznati recidive koji se događaju i danas u svim društvima, jer je tema univerzalna", rekao je Volić.

Na dan otvaranja festivala, kako to već običaj naleže, predstavnici pozorišta, koje nosi ime velikog glumca i predstavnici grada položili su vence i cveće na spomenik Zoranu Radmiloviću.

Aleksandar Milosavljević, teatrolog, otvorio je izložbu Muzeja pozorišne umetnosti iz Beograda pod nazivom "Pozorišna fotografija do 1914. godine", autora kustosa savetnika Mirjane Odavić.

Druge večeri na festivalu na programu je komad "Herostrat" po tekstu Grigorija Gorina u režiji Irfana Mensura a u izvođenju ansambla Narodnog pozorišta iz Niša.

Autor: Tanjug

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.