Ničić bi da rasadi zaječarski poreski model

Izvor: Politika, 13.Apr.2009, 23:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ničić bi da rasadi zaječarski poreski model

Na pritužbe privrednika da je naplata zemljarine u Zaječaru nesrazmerno visoka gradonačelnik Boško Ničić odgovorio da će nastojati da jednako visoke takse budu uvedene i u drugim opštinama Timočke krajine

Zaječar – Kao što je naš list već pisao, ovih dana su javno protestovali zaječarski preduzetnici, okupljeni u Regionalnoj privrednoj komori, jer su im, kako su istakli, opštinski >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << nameti, koji se svake godine još i dvostruko i trostruko uvećavaju, „došli do grla”. Tako je vlasnica hotela „Srbija – Tis" u Zaječaru navela kako će hotel ove godine samo za korišćenje gradskog građevinskog zemljišta morati da plati 3.200.000 dinara, ili 70 puta više nego sličan hotel u Kikindi, ili 42 puta više nego hotel „Đerdap" u Kladovu. Predstavnik zaječarske Fabrike kablova naveo je da će po istom osnovu ovu firmu zaječarski poreznici ove godine „olakšati" za 7.692.000 dinara, što je, rekao je, dva i po puta više nego što će ove godine platiti novosadski „Novkabel", četiri puta više od zaječarske fabrike. A dažbine zaječarske mlekare za „zemljarinu" veće su deset puta nego dažbine „Imleka" u Beogradu.

Žalili su se i drugi, tražeći od komore da ih zaštiti. Ili će i oni, kao i još stotinu drugih zaječarskih firmi, registrovati svoja preduzeća u drugim opštinama Timočke krajine i Srbije.

„Pobunjenicima” je gradonačelnik Boško Ničić brzometno replicirao u lokalnoj televizijskoj emisiji „Gradonačelnik i vi".

Neće, rekao je, biti popuštanja jer su opštinske takse izvorno pravo opština i upitao zašto pobunjenici ne smanje svoje cene.

„Neka se sele svi, ali neka ne traže posao u zaječarskoj opštini”, poentirao je Ničić, a zatim poručio da će se preko svog Pokreta „Živim za Krajinu" izboriti da osvoji vlast i u ostalim timočkim opštinama (već je osvojio 11 odborničkih mesta u Knjaževcu i ušao u vladajuću koaliciju u Boru), a kada u tome bude uspeo i u preostalih pet timočkih opština, oporezovaće i ostale privrednike po zaječarskom modelu. Sada su, kaže, takse u drugim opštinama niže samo zbog toga što privrednici imaju „dil" sa opštinskim upravama i tako pune džepove jedni drugima, na štetu naroda.

Ničić je poručio da će svom snagom nastaviti borbu za decentralizaciju Srbije, kako bi zaštitio Zaječarce i Timočane od nameta iz metropole.

– Moja politička ambicija je da u dogledno vreme Timočka krajina, u čiji sastav bi ušle i opštine istočnog Homolja – Kučevo, Golubac i Žagubica – dobije status autonomije, kao Vojvodina. Posle toga, kandidovaću se za predsednika te regije, makar se ta funkcija zvala i knez – objasnio je nedavno svoje političko „načertanije” novinarima Boško Ničić.

S. T.

[objavljeno: 14/04/2009]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.