Najveći prevarant: Prevario Rumune za 384 miliona $!

Izvor: Press, 27.Okt.2010, 00:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Najveći prevarant: Prevario Rumune za 384 miliona $!

Policija u Republici Srpskoj uhapsila Krunislava Jovanovića (73) iz Zaječara, kog Rumuni traže preko Interpola zbog milionske prevare
Policija je uhapsila Krunislava Jovanovića (73) iz Zaječara zbog sumnje da je u Rumuniji organizovao kriminalnu grupu koja je u toj zemlji oštetila banke za 384 miliona dolara! Jovanović je uhvaćen posle pokušaja da u Unikredit banci u Banjaluci naplati dva miliona konvertibilnih maraka koristeći >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << menice američke banke koja je bankrotirala još 1996. godine!

Banjalučka policija i Jedinica za posebne istrage MUP-a Republike Srpske nedavno su pokrenule istragu o pokušaju prevare u Unikredit banci. Istražujući taj slučaj, policija je došla i do Krunislava Jovanovića i uhapsila ga u Gradiški. Posle saslušanja u MUP-u, Jovanović je juče predat u nadležnost Suda BiH, koji će odlučiti o određivanju pritvora i njegovom eventualnom izručenju Rumuniji.
Sagovornik Pressa iz policije objašnjava da je MUP pokrenuo istragu kada je Jovanović u poslovnici Unikredit banke u Banjaluci pokušao da naplati 2.000.000 konvertibilnih maraka (oko milion evra) koristeći menice američke banke, koja je 1996. bankrotirala!
- Taj pokušaj mu nije prošao, a službenici banke su o svemu obavestili policiju, pa je pokrenuta istraga. Jovanović je ubrzo identifikovan, a ispostavilo se da za njim tragaju istražni organi Rumunije! Tamo ga terete da je organizovao kriminalnu grupu koja je falsifikovala hartije od vrednosti, bavila se prevarama i pranjem novca - priča izvor Pressa.
On dodaje da je Jovanović iz nekoliko banaka u Rumuniji, na osnovu lažnih menica američke Sekjuriti Pasifik nešenel banke, uzeo kredite od čak 380 miliona dolara!
- Početkom 90-ih godina Jovanović je sa jednim Rumunom imao firmu u Leskovcu. Ta firma je radila neke projekte za koje im je u Americi odobreno 400 miliona dolara. Međutim, zbog rata u Jugoslaviji posao je propao. Banka koja im je odobrila novac je 1996. bankrotirala, a novac koji je bio namenjen za finansiranje Jovanovića završio je u banci Federalnih rezervi SAD - tvrdi izvor Pressa.

Interesantno je i da je Jovanović 2006. privođen u Bukureštu. Tada je s njim uhapšen i jedan visoki oficir rumunske obaveštajne službe, dvojica policajaca iz Rumunije i dva privrednika iz Srbije.
- Policija ih je sumnjičila za falsifikovanje, prevaru i pranje novca. Rumunski mediji tada su pisali da je Jovanović 2004. iz Srbije u Rumuniju uneo više od 170.000 nevažećih menica. Te papire priložio je kao garanciju na osnovu koje su mu rumunske banke odobrile kredite od 380 miliona dolara. Mediji u Rumuniji pisali su da je prevara otkrivena tek kada su nevažeće menice pristigle na naplatu. U međuvremenu, Jovanović i ekipa su pravili nove poslove. Samo u Rumuniji su napravili sedam preduzeća. Živeli su kraljevski, a mediji su pisali i o tome kako su po kazinima u Švajcarskoj, Nemačkoj i Austriji trošili milione - kaže naš sagovornik.
Jovanović je umešan i u prevare u Monte Karlu, o čemu je tamošnja policija vodila istragu.

Nastavak na Press...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.