Izvor: B92, 27.Okt.2010, 13:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Uhapšen u BiH, a traži ga Rumunija

Sarajevo -- U Bosni i Hercegovini je uhvaćen Krunislav Jovanović (37), državljanin Srbije, koga vlasti Rumunije traže zbog prevare vredne čak 384 miliona dolara.

On će verovatno biti izručen Bukureštu, javili su mediji u BiH.

Jovanović je na vrhu rumunskog policijskog spiska najtraženijih lica, a od 2009. je i na poternici Interpola.

Otkriven je slučajno u ponedeljak u Bosanskoj Gradiški, pošto je u tamošnjoj poslovnici "Unikredit" banke pokušao >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << da, na osnovu krivotvorene menice, podigne dva miliona konvertibilnih maraka, što je oko milion evra, naveli su bosanskohercegovački mediji.

Rumunija ga traži jer je u tu zemlju 2003. uneo 170.000 nevažećih čekova američke banke "Sekjuriti Pasifik nejšenel benk", koje je dobio na osnovu kredita od 384 miliona dolara koje mu je ta banka odobrila početkom 1990-ih,godina za gradnju poslovnog objekta u Leskovcu.

Jovanovićeva firma je ubrzo propala, američka banka je 1996. otišla u stečaj, ali je on pokušao da čekove unovči u Rumuniji.

Prevara je otkrivena 2006, objavile su banjalučke "Nezavisne novine", prenosi Hina.

Jovanović je imao saradnike u unovčavanja čekova u Rumuniji koje je iskoristio kao jemstvo za podizanje kredita koje nije vraćao.

Među saradnicima su bila dva bivša službenika rumunske obaveštajne službe, dva policajca, kao i dvojica srpskih preduzetnika.

Kada je prevara otkrvena, rumunski članovi ove kriminalne grupe su uhapšeni, a Jovanović je uspeo da pobegne.

Poznato je da je poslednja dva meseca živeo u Bosanskoj Gradiški.

Pošto nema državljanstvo BiH, nadležni sud u BiH treba da odluči o izručenju Rumuniji.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.