Knjiga o staroj zaječarskoj ulici

Izvor: Politika, 21.Jun.2008, 23:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Knjiga o staroj zaječarskoj ulici

ZaječarNajstarija zaječarska ulica, koja već gotovo 120 godina nosi ime znamenitog Hajduk Veljka (rođen je 1780. u zaječarskom selu Lenovcu, ispod Tupižnice), dobila je i svoju knjigu. U prepunom starom Radulbegovom konaku u Zaječaru predstavili su je autori Miodrag Kančević i Stevan Veljković, vremešni Zaječarci, uz pomoć priređivača Ljubiše Rajkovića Koželjca i Suzane Antić, uz podsećanje koji >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << su sve znameniti Zaječarci živeli u njoj u 18, 19. i 20. veku i šta se u njoj sve zanimljivo događalo.

Inicijativa za pisanje knjige potekla je od Miodraga Kančevića koji i sam dugo živi u ovoj ulici, u kraju poznatijem kao Vlaška mala. Želeo je, kaže, da ostavi pisani trag za generacije koje dolaze pa je godinama prikupljao građu od najstarijih kazivača iz ove ulice. U tome mu je publicističkim iskustvom pomagao Stevan Veljković, autor više veoma zanimljivih knjiga iz prošlosti Zaječara.

U knjigu je „upisana" i poslednja najtemeljnija rekonstrukcija ove ulice, koja je olakšala i ulepšala život svim Vlaškomalcima. Pre mesec dana, na početku Ulice Hajduk Veljka, na ulazu u Zaječar iz pravca Negotina, postavljen je i spomenik legendarnom Hajduk Veljku, rad akademskog vajara Dubravka Milanovića. A sada eto i knjige o staroj ulici koju su njeni žitelji Vlaškomalci dočekali sa ushićenjem.

S. T.

[objavljeno: 22/06/2008]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.