I slika i reč: MANASTIR GRLIŠTE: TAJNE, SPOMENICI, OBNOVA

Izvor: TimockeVesti.net, 17.Jul.2023, 05:02

I slika i reč: MANASTIR GRLIŠTE: TAJNE, SPOMENICI, OBNOVA

Zaječar, 17. jul – Naša Slika dana o Grlištanskom manastiru (pogledaj staru, crno-belu fotografiju) i njegovim čudotvornim ikonama u drvetu koje su i danas tajna, pobudila je veliku pažnju čitalaca, pa je ovo prilika da se dotaknemo još jednog detalja u vezi ove jedinstvene svetinje. Godine 1804. manastir je obnovljen i dograđen tako da su graditelji vešto sakrili ulaz u riznicu u pećini ispod manastira. Riznica, podsećali su najstariji Grlištani u medijima, i danas postoji. Za ovaj >> Pročitaj celu vest na sajtu TimockeVesti.net << manastir Svetog Petra i Pavla u Grlištu kod Zaječara, poznato je i to da je sve do izgradnje pravoslavne crkve u Zaječaru, bio jedino duhovno središte i crkveni centar na prostoru između Tupižnice i Rtnja. Poznato je i da je u svetinju često navaraćao i Hajduk Veljko sa svojim bećarima, i još više se pročulo da je grupa uglednih građana o Uskrsu 1805., baš u toj bogomolji, odlučila da se pridruži Prvom srpskom ustanku.

Spomenici i česma kod manastira u Grlištu Iza manastirske crkve sa severne strane nalazi se monaško i svešteničko groblje (blizu 30 grobova i spomenoka – vidi našu fotografiju) koje je, stoji u zvaničnim zapisima, „veoma staro“.
Nekadašnji konak monaha u manastiru u Grlištu čeka obnovu Bitno je zabaležiti – de je sredinom avgusta 2017. godine, u prisustvu episkopa Eparhije Timočke Ilariona, dogovoreno da se počne sa duhovnom i materijalnom obnovom manastira u Grlištu. Godinu kasnije u porti crkve prvo je preuređena jedna od tri česme (domacija porodice Žikić). Bilo je još vrednih radova. I danas stoji ova stara zgrada monaškog konaka čekajući obnovu (pogledaj fotografiju).
Prilozi za ovaj plemeniti poduhvat – za očuvanje manastira, i danas pristižu.
Članak I slika i reč: MANASTIR GRLIŠTE: TAJNE, SPOMENICI, OBNOVA se pojavljuje prvo na Borske Narodne Novine.
Pogledaj vesti o: Zaječar

Nastavak na TimockeVesti.net...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta TimockeVesti.net. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta TimockeVesti.net. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.