Gorenje otvorilo fabriku u Zaječaru

Izvor: Studio B, 05.Mar.2012, 18:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Gorenje otvorilo fabriku u Zaječaru

Slovenačka kompanija "Gorenje" otvorila je danas fabriku veš mašina u Zaječaru koja će zaposliti 300 radnika i u koju je uloženo 2,9 miliona evra.

Otvaranju fabrike prisustvovala je potpredsednica Vlade Srbije Verica Kalanović koja je rekla da je to najveća investicija u industriju u istočnoj Srbiji.

"Ovakvih dana u istočnoj Srbiji nema mnogo. Mi smo danas pokazali da u istočnu Srbiju vredi >> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B << ulagati, da proizvodi koji se ovde prave mogu da odgovore najzahtevnijim svetskim tržištima, a da su radnici iz ovog regiona kvalifikovani za to", istakla je Kalanović.

Ona je dodala da Vlada Srbije mora da podržava projekte poput investicije "Gorenja", jer su to podsticaji za dolazak i drugih investitora. "Gorenje" ima proizvodnju i u fabrikama u fabrikama u Valjevu i Staroj Pazovi, tako da će u Srbiji ukupno zapošljavati više od 1.500 radnika, a ulaganja će iznositi više od 60 miliona evra.

Ta kompanija 95 odsto proizvodnje izvozi u zemlje Evropske unije, Rusiju i Ameriku. Nedavno je "Gorenje" pokrenulo širenje proizvodnje u Valjevu gde gradi novu halu, investira dodatnih 20 miliona evra i planira da zaposli 400 novih radnika. Za sve poslove u Srbiji, u poslednjih šest godina, slovenačka kompanija je dobilo podršku kroz Program za podsticaj direktnih investiija preko Agencije za strana ulaganja i promociju izvoza - SIEPA i Ministarstva ekonomije.

Lider ujedinjenih regiona Srbije Mlađan Dinkić je na otvaranju fabrike "Gorenja" u Zaječaru rekao da ta kompanija ne bi gradila u Srbiji da nije bilo tog programa. "Zato je pre pet godina i napravljen ovaj program i zahvaljujući njemu u Srbiju je investiralo 200 domaćih i stranih kompanija. Zato sam ubeđen da taj program treba pojačati, jer je to nešto najbolje što je urađeno za regionalni razvoj Srbije", naglasio je Dinkić.

On je naveo da, kako su saopštili Ujedinjeni regioni Srbije, država godišnje na podsticaj investicija potroši oko tri milijarde dinara, što je "tri puta manje nego što Beograd godišnje daje za subvencionisanje gradskog prevoza".

Nastavak na Studio B...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.