Dani Zorana Radmilovića u Zaječaru

Izvor: RTS, 03.Nov.2014, 21:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Dani Zorana Radmilovića" u Zaječaru

Na "Danima Zorana Radmilovića" u Zaječaru, uručena su priznanja za najbolje glumačko ostvarenje na festivalu i nagrade za likovnost predstave. Završnicu festivala je obeležila predstava "Don Žuan" Zrenjaninskog pozorišta.

Zrenjaninski "Don Žuan", jedna od najboljih verzija Molijera kod nas i šire, estetički je udar, dokaz da su u majstorskoj režiji mogući i visoka umetnost i radost za publiku.

Glumac Igor Đorđević dobitnik je glumačke nagrade "Zoran >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Radmilović" za trostruku ulogu u predstavi "Bizarno", na 23. Festivalu "Dani Zorana Radmilovića" u Zaječaru, objavio je žiri.

Koprodukcijska predstava Narodnog pozorišta iz Beograda i pozorišta iz Šapca "Bizarno", autora Željka Hubača, u režiji Snežane Trišić, dobila je i nagradu "Krstomir Milovanović" za vizuelni identitet.

Nagradu "Zoranov brk" za najbolju glumačku bravuru dobili su Jelena

Stajkovac za ulogu u predstavi "Lepotica Linejna" kruševačkog

pozorišta, Ivan Đorđević za lik Don Žuana u istoimenoj predstavi

Narodnog pozorišta "Toša Jovanović" iz Zrenjanina.

"Mislim da je neozbiljno publici okrenuti leđa i da je dužnost publiku vraćati u pozorište. Lepo je da mi dolazimo ovde i pokazujemo energiju pozorišta i šta je ono danas", kaže reditelj Igor Vuk Torbica.

Tokom festivala dodeljeno je sedam nagrada "Zoranov brk" za glumačka ostvarenja večeri. Jedno od njih je čudesni "Don Žuan" Ivana Đorđevića. Njegovo i Radmilovićevo vreme nisu se sreli, ali harizme su im bliske.

"To izaziva divljenje i poštovanje, neku lepu težnju, ne da se ide ka načinu i principu po kome je Zoran radio, već da se ide ka majstorstvu koje je on posedovao", rekao je glumac Ivan Đorđević.

Iako fokusirana na glumca, selekcija Đurđije Cvetić ponudila je predstave različitih estetika i zavidnog produkcijskog nivoa, što unapređuje reputaciju festivala.

"Ta selekcija doprinosi nekoj dodatnoj motivaciji naših mladih glumaca u pozorištu, da nastave da rade u tom pravcu, da vide kako se i drugačije radi, i mislim da će pomoći da u narednom periodu prave još bolje predstave", kaže Miljan Gogić, direktor Pozorišta Timočke Krajine "Zoran Radmilović".

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.