Vratila parče istorije zbog griže savesti

Izvor: RTS, 08.Maj.2009, 17:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vratila "parče istorije" zbog griže savesti

Na adresu italijanskih vlasti prekjuče je stigao "pokajnički" paket sa komadom terakote koji su anonimni američki turisti pokupili kao suvenir tokom posete Koloseumu pre 25 godina. Ali je na paketu bila napisala i povratna adresa...

Pre par dana italijanskim vlastima je poštom stigao paket u kojem se nalazio "spontani suvenir iz okoline Koloseuma", odnosno komad terakote koji su dvoje američkih turista pokupili tokom posete Italiji pre 25 godina.

U propratnom anonimnom >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << pismu, naveli su da su odlučili da artefakt vrate "zbog griže savesti".

"Uznemiravala me je činjenica da smo uzeli nešto što nije naše i sada to vraćam... Suprug i ja se izvinjavamo zbog našeg nepromišljenog i sebičnog čina. Molimo vas da ga vratite tamo gde pripada", navela je žena u pismu koje je potpisala sa "američki državljanin".

Ali, savesna "anonimna" gospođa je na paketu napisala povratnu adresu, tako da agenciji Asošijeted pres nije bilo teško da je locira i kontaktira.

Pedesetdvogodišnja Dženis Džonsen iz Grinzboroa u Severnoj Karolini sa primetnim olakšanjem je "otvorila dušu".

Naime, pre 25 godina, ona i suprug Majk su posetili Italiju u okviru njegovog novog posla. Dok su razgledali Koloseum, Majk se sagao, uzeo komad terakote veličine pesnice u blizini arene i stavio ga u džep. Završio je na polici sa suvenirima u njihovoj kući.

"Svaki put kada bih ga pogledala na polici među drugim artefaktima koje smo doneli sa raznih putovanja, osećala sam se loše! Znate, pre nešto više od godinu dana stariji sin nam je iznenada ubijen. Od tada se borim sa mnogo teškim stvarima", rekla je gospođa Džonsen.

"Na Internetu sam proveravala da li je to uopšte zločin. Našla sam rečenicu o kradljivcima kamenja i otelo mi se 'O, bože...'". Pročitala je i da istorijski lokaliteti mogu biti uništeni od strane ljudi koji odnose po komadić.

"Uznemiravala me je činjenica da smo uzeli nešto što nije naše. Rešila sam da ga vratim, pa makar nam stvorila velike probleme zbog toga", dodala je Dženis, koja je odluku donela bez muževljevog znanja. Obavestila ga je tek kada je poslala paket.

"Nadam se da ne misle da smo grozni ljudi. Glupo je to što smo uradili. Nadam se da ćemo moći ponovo da posetimo Italiju."

Rimski arheolozi juče su saopštili da fragment verovatno potiče iz okoline rimskog Foruma ili brda Palatin. Iako nije uzet sa Koloseuma, "gest kojim ga američki par vraća, ne umanjuje njegov značaj", naveli su zvaničnici.

Veći deo istorijskog centra Rima obiluje starim kamenjem i raznim artefaktima. Prema italijanskom zakonu, ilegalno iznošenje antikviteta smatra se zločinom.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.