Prelazak iz leta u jesen izaziva umor!

Izvor: Press, 12.Okt.2014, 13:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Prelazak iz leta u jesen izaziva umor!

Ako poslednjih nekoliko dana osećate umor i teško vam je da se pokrenete, znajte da niste sami. Promena godišnjeg doba, odnosno prelazak iz leta u jesen, tako utiče na većinu ljudi.
Razlog za to je što ima sve manje sunca, ali nije reč o tome da nedostatak sunčeve svetlosti utiče na naše raspoloženje.
"Kada ste na suncu, oči šalju signal mozgu da sakuplja sunčevu svetlost. Najbolje je jutarnje >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << sunce, koje nam pomaže da se lakše probudimo, ali nas i održava budnima tokom celog dana", objašnjava dr Majkl Hauel sa Univerziteta u Minesoti.
Promena, odnosno manja izloženost suncu ometa prirodni ritam našeg organizma. Zbog toga kada prođe leto i dođe nam jesen, često osećamo umor iako nismo radili ništa fizički ili psihički naporno.

Dr Hauel naglašava da naš organizam zapravo ima dva unutrašnja sata - letnji i zimski, koji se smenjuju u zavisnosti od izloženosti suncu. Nikakvo veštačko osvetljenje ne može da nam pomogne, naglašava doktor.
On objašnjava da se sa hladnijim vremenom često menja i naše ponašanje. Na primer, teže nam je da nateramo sebe da budemo fizički aktivni kada napolju malo zahladni, pa više vremena provodimo izležavajući se.
"Fizička aktivnost održava nas i psihički budnima", ističe Hauel.
Naravno, promena godišnjeg doba nema nikakav dugotrajan efekat na naš organizam, koji se na manju izloženost sunčevoj svetlosti navikne za nekoliko nedelja.

Nastavak na Press...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.