Ovo je cena koju Rusija već plaća

Izvor: Prva.rs, 25.Sep.2014, 16:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ovo je cena koju Rusija već plaća

To je izjavio direktor odeljenja dugoročnog strateškog planiranja ministarstva finansija Maksim Oreškin na godišnjoj konferenciji agencije Fič i ukazao da se uticaj geopolitike može oceniti sa dva odsto BDP-a.
Drugi udarac ruskom BDP je nanelo sniženje cene nafte Urals sa prosečno 110 dolara za barel u drugom tromesečju, na 93 dolara koliko je trenutno. Sniženje cene za 17 dolara za barel znači sniženje prihoda od izvoza za 55 milijardi dolara na godišnjem nivou, precizirao >> Pročitaj celu vest na sajtu Prva.rs << je Oreškin. 

Pri tome, on smatra da je reakcija privrede na snažne spoljašnje šokove bilo prilično meka. U isto vreme, ako bi cena nafte pri formiranju budžeta bila ustanovljena na 80 dolara za berel, ruska ekonomija, prema rečima Oreškina, "ne bi ni osetila udarce". 

Govoreći o sniženju cene nafte na svetskom tržištu, Oreškin je primetio, da se sadašnja situacija razlikuje od situacije 2008-2009. godine. Tada je pad cena bio cikličan, u vezi sa padom tražnje, a sada je strukturni, u vezi sa rastom proizvodnje nafte, kao i uspostavljanjem proizvodnje u Libiji. 

"Malo je verovatno da ćemo videti oštar pad cena, ali je isto tako malo verovatno da ćemo videti i snažan rast. Najverovatnije je da će doći do stabilizacije u regionu na 90 dolara za barel", zaključio je Oreškin.
Izvor: Tanjug

Nastavak na Prva.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Prva.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Prva.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.