Loša vest: Srbija ide u recesiju

Izvor: B92, 25.Sep.2014, 15:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Loša vest: Srbija ide u recesiju

Srbija će sledeće godine opet ući u recesiju, izjavio je danas urednik "Kvartalnog monitora" Milojko Arsić i dodao da će privreda u 2015. godini zabeležiti pad.

"U sledećoj godini očekujemo pad BDP-a od jedan odsto, jer osnovne slabosti privrede do tada neće biti otklonjene, a mere štednje države, kao i zatvaranje gubitaša, dodatno će uticati na pad proizvodnje", rekao je Arsić na predstavljanju novog broja "Kvartalnog monitora".

Privreda je daleko od toga >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << da je okončala reforme, iako je bilo pozitivnih pomaka u vidu novih zakona o privatizaciji, stečaju, rekao je on.

"Privatizacija je izostala, a morala bi da se privede kraju, jer na preduzeća u restrukturiranju država godišnje izdvaja oko 750 miliona evra", rekao je Arsić, dodajući da će i gašenje gubitaša imati uticaj na BDP, jer su i oni proizvodili.

Pokretanje rasta privrede će, prema njegovim rečima, zavisiti od usvajanja kredibilnog programa fiskalne konsolidacije, kao i od reformi kojima bi se unapredio ambijent za investiranje i zapošljavanje.

U kratkom roku, dok traje recesija, opravdana je primena i fiskalnih i monetarnih podsticaja, koji su se u Srbiji pokazali kao delotvorni, smatra on.

"Međutim, loše iskustvo sa obnovom nakon poplava, višegodišnja neefikasnost u realizaciji infrastrukturnih projekata i odsustvo napretka u funkcionisanju državnih organa opravdano nameće pitanje da li je država sposobna za realizaciju složenijih antirecesionih ili reformskih projekata", upozorio je Arsić.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.