Izvor: 011vodič.com, 29.Okt.2019, 21:28   (ažurirano 02.Apr.2020.)

NATO trupe u Siriji – početak „novog Kosova“

Inicijativa za uvođenje NATO trupa u Siriju potekla je od nemačke ministarke odbrane Anegret Kramp Karenbauer, a nešto kasnije ju je podržala i kancelarka Angela Merkel, s obzirom da sve više političkih i vojnih zvaničnika iz Evrope zagovara ideju da je stanje na severoistoku Sirije nestabilno.

Predlaže se da se uvede međunarodna kontrola >> Pročitaj celu vest na sajtu 011vodič.com << bezbednosti pod okriljem Ujedinjenih nacija, koju bi sprovodile članice NATO-a, ali analitičari su mišljenja da bi, ako do toga uopšte i dođe, to otvorilo vrata za stvaranje „novog Kosova“ usred Bliskog istoka.
Dok generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg izjavljuje da je situacija na severu Sirije nestabilna, te da je potrebno pronaći „dugoročna međunarodna rešenja“, Rusija, koja je nedavno sa Turskom postigla dogovor o osiguranju bezbednosti severa Sirije, reagovala je poprilično negativno — šef ruske diplomatije Sergej Lavrov upozorio je da međunarodna kontrola, posebno ako je reč o NATO prisustvu, neće doneti ništa dobro.
Politikolog i specijalista za Bliski istok Anatolij Nesmijan mišljenja je da će, ako se u Siriji stvori zona koju ne kontroliše sirijska vojska, to biti pandan događajima u Srbiji po pitanju Kosova.
„Tamo je na početku bila stvorena zona koju nije kontrolisala centralna vlast u Srbiji, a nakon određenog perioda ta teritorija stekla je pravo na nezavisnost. Otprilike se ista stvar može dogoditi i u Siriji. Prvo bi se severoistok zemlje odvojio od Damaska, zatim bi se na toj teritoriji pojavila vlada i to sa vojskom, koja već postoji, a nakon toga bi ta vlada mogla da traži pravo i na nezavisnost.“
Međunarodni kontingent u Siriji bio bi poraz Rusije Nasmijan takođe navodi i da bi se u tom slučaju moglo u potpunosti zaboraviti na ideju očuvanja teritorijalnog integriteta Sirije, za šta se zalažu i Rusija i Turska, a ako taj cilj ne bude ostvaren, to će u izvesnom smislu predstavljati politički poraz Rusije.
I portparol za spoljnu politiku koalicije nemačkih stranaka CDU/CSU Jurgen Hardt je rekao da bi „plavi šlemovi“ bili pogubni za politiku Kremlja u Siriji, budući da „upravo Moskva kontroliše taj deo Sirije“.
On dodaje da „čak i da se to ne sprovede u delo tako brzo, međunarodna kontrola bi svakako predstavljala dobar i konstruktivan način da tonalitet mirovnog procesa u Siriji u budućnosti ne zadaje predsednik Rusije Vladimir Putin, već UN“.
Drski izgovori Zapada Sa druge strane, politički analitičar Jurij Počta tvrdi da na ovaj način NATO, Zapad, a pre svega Nemačka, pokušavaju da pokažu da i oni na neki način učestvuju u rešavanju sirijskog konflikta.
„Oni žele da dobiju određena ovlašćenja gde će se i oni za nešto pitati, a da pri tome uopšte nisu potrebni, jer su svih prethodnih godina vodili borbu sa legitimnom vladom, podržavajući teroriste i one koji su podstakli građanski rat“, upozorava.
Počta ukazuje i na to da je ovo samo pokušaj da se retroaktivno pokaže prisustvo Zapada, doduše pod vrlo „drskim izgovorom“.
„Zapad ponovo pokušava da pronađe način kako da kontroliše buduću vladu u Siriji. Zapad želi da bude konkurent državama koje su učestvovale u rešavanju sirijskog problema, a to su Rusija, Turska i Iran. Ovde je reč o postkonfliktnom uređenju, gde nisu glavni igrači oni koji su izvojevali pobedu, već oni koji su došli u trenutku kada se deli plen“, zaključuje Počta.
Podsetimo, predsednici Rusije i Turske, Vladimir Putin i Redžep Tajip Erdogan su prošle sedmice u Sočiju postigli dogovor po pitanju severa Sirije i potpisali memorandum o razumevanju u deset tačaka, u kojem se, između ostalog, predviđa da na sirijsku stranu sirijsko-turske granice, izvan zone turske operacije, dođu jedinice ruske vojne policije i sirijske pogranične službe.

The post NATO trupe u Siriji – početak „novog Kosova“ appeared first on 011vodic.com.
Pogledaj vesti o: Angela Merkel,   Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na 011vodič.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

"Ako NATO pošalje trupe, to će biti novo Kosovo"

Izvor: B92, 30.Okt.2019, 08:55

Inicijativu za uvođenje NATO trupa u Siriju predložila je nemačka ministarke odbrane Anegret Kramp Karenbauer, a podržala ju je i kancelarka Angela Merkel...Kako piše Sputnjik, sve više političkih i vojnih zvaničnika iz Evrope zagovara ideju da je stanje na severoistoku Sirije nestabilno pa se...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta 011vodič.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta 011vodič.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.