Bitka na Neretvi je hrvatski film

Izvor: Press, 08.Mar.2013, 16:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Bitka na Neretvi je hrvatski film"

Međunarodni projekat sa više producenata, od kojih je deo bio  okupljen u Udružene jugoslovenske producente, ubuduće će se na međunarodnoj sceni prikazivati kao film hrvatskih autora.
Izvršni producent bio je "Jadran film" i ubuduće će, odlučeno je nakon dugogodišnjih pregovora, biti jedini ovlašćen da zastupa film, prenosi agencija Hina.
Pored međunarodne distribucije, "Jadran film" će preuzeti zaštitu autorskih prava - osim Bulajićevih i snimatelja Tomislava >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << Pintera, kompozitora Vladimira Krausa Rajterića i scenografa Duška Jeričevića.
"Od raspada Jugoslavije mnogi su svojatali film, manipulsali njime, prikazivali ga bez mog znanja i prodavali, a ni ja, ni moji saradnici za to nikada nismo dobili novac od autorskih prava", naveo je Bulajić i dodao da je na projektu bilo 80 odsto filmskih radnika iz Hrvatske.
Dosadašnja distribucija u bioskopima i na televizijskim programima često je, kako tvrdi, obavljana nezakonito, a kvalitet prikazivanih kopija bio je tehnički nezadovoljavajući.
"'Bitka na Neretvi' snimljena je 1969. i zapamćena kao jedan od najskupljih filmskih projekata kod nas. Film je imao veliku gledanost -samo u Jugoslaviji gledalo ga je više od četiri miliona ljudi, uz 350 miliona u svetu. Popularnosti filma pridonela je i glumačka ekipa u kojoj su, uz domaće zvezde, bili i slavni Jul Briner, Sergej Bondarčuk, Orson Vels...", podsetio je Bulajić.
Godinu dana nakon što je snimljen bio je nominovan za Oskara u kategoriji stranog filma, a pre tri godine na festivalu u Moskvi uvršćen je  među deset najznačajnjih filmova o Drugom svetskom ratu i u paketu s ostalim izabranim naslovima krenuo u svetsku bioskopku i televizijsku distribuciju.

Nastavak na Press...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

"Bitka na Neretvi" je hrvatski film!

Izvor: Mondo, 08.Mar.2013

Najveći filmski ratni spektakl sa područja bivše Jugoslavije "Bitka na Neretvi" i zvanično pripada hrvatskoj kinematografiji, potvrdili su "Jadran film" i reditelj filma Veljko Bulajić...Izvršni producent bio je "Jadran film" i ubuduće će, odlučeno je nakon dugogodišnjih pregovora, biti jedini...

Nastavak na Mondo...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.