Darko Bajić o slučaju Bitka na Neretvi

Izvor: Mondo, 09.Mar.2013, 17:24   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Darko Bajić o slučaju "Bitka na Neretvi"

Poznati srpski reditelj izjavio je da nije čudo da se "Bitka na Neretvi" može jednom izjavom Veljka Bulajića predstaviti kao film proizveden u Hrvatskoj, jer "nula za našu kinematografiju ugrožava položaj srpskog filma".

"Nula za kinematografiju koju je opredelilo Ministarstvo kulture budžetskim uskraćivanjima za 2013. godinu ogolilo je položaj filma u Srbiji i, na izvestan način, znači poziv na prisvajanje nasleđa, ignorisanje podrške savremenog stvaralaštva u oblasti >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << kinematografije i uskraćivanja budućnosti filma u Srbiji", istakao je Bajić.

Predsednik Upravnog odbora Filmskog centra Srbije smatra da "nula za kinematografiju nije samo znak nepoštovanja, već je potvrda ignorisanja delatnosti koja je najviše doprinela širenju pozitivnih slika iz Srbije - razumevanja, tolerancije, poštovanja", dodavši da to stvara uslove za "zaobilaženje Srbije kao partnera u širokom luku".

"Zato ne čudi da se status projekta 'Bitka na Neretvi', koji je svojevremeno objedinio sve finansijske, stvaralačke i prikazivačke potencijale kinematografije u Jugoslaviji, danas može jednom izjavom reditelja Veljka Bulajića predstaviti kao film proizveden u jednoj republici nekadašnje Jugoslavije.

Bez pozivanja na deobni bilansa, strukturu koprodukcije, jednostavnom izjavom: 'Tako hoću', napisao je Bajić u autorskom teksu za "Blic".

Najveći filmski ratni spektakl sa područja bivše Jugoslavije "Bitka na Neretvi", koji je oko četiri decenije najčešće označavan kao jugoslovenski, sada službeno pripada hrvatskoj kinematografiji, potvrdili su "Jadran film" i Bulajić.

(Tanjug, MONDO)

Nastavak na Mondo...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.