Vikiliks: Srbija 2008. znala gde je Mladić

Izvor: Press, 09.Dec.2010, 23:18   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vikiliks: Srbija 2008. znala gde je Mladić

Španski diplomata u Beogradu Ramon Abaroa naveo da je Vlada Srbije 2008. „savršeno znala gde je Ratko Mladić", piše u diplomatskim depešama SAD. Rusija pomaže u čuvanju Mladića? Vlada Srbije znala je 2008. godine gde se krije haški optuženik Ratko >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << Mladić, ali nije htela da ga uhapsi, navodi se u diplomatskoj depeši SAD koju je objavio Vikiliks, a preneo „Njujork tajms" (NT). List je naveo da je bivši španski diplomata u Beogradu Ramon Abaroa u internoj prepisci tvrdio da „Srbija ne sarađuje sa Haškim tribunalom i savršeno zna gde je Mladić"!Predsednik Boris Tadić demantovao je da je aktuelna Vlada 2008. znala gde se krije Mladić (pogledajte okvir).
Rusi podržavaju Mladića?!
Prema depešama koje objavljuje Vikiliks, kada je bivši američki ambasador za ratne zločine Stiven Rap 2009. bio na Balkanu, druge diplomate su tražile da znaju da li su SAD izgubile svoju rešenost da Mladić bude uhapšen. Čak je i visoki predstavnik u BiH Valentin Incko bio zabrinut da su SAD „napustile slučaj Mladić". Incko je tvrdio i da se Mladić skriva u Beogradu sa novim identitetom.
- Diplomate SAD javile su i o privatnoj rezervisanosti savetnika srpskog predsednika koji se žale na nedostatak saradnje sa Rusijom. Jedan od njih, Miki Rakić, bio je posebno sumnjičav prema Mladićevim sledbenicima koji su se sastajali sa ruskim diplomatama. Rakić je čak putovao u Rusiju da bi od savetnika za nacionalnu bezbednost Nikolaja Petruševa tražio da mu kaže da li Rusi pomažu Mladiću, koji je tokom vojne karijere održavao tesne veze sa ruskom vojskom - prenosi NT.
List dodaje i da diplomatska prepiska SAD pokreće nova pitanja o mogućoj ruskoj ulozi u pomaganju Mladiću.
- Rusko odbijanje da sarađuje u ovom slučaju (Mladić) uklapa u njihovo nastojanje da podrije Hag, koji je za Moskvu zapadni instrument protiv pravoslavnih Slovena - piše NT.
Ruska ambasada nije odgovorila na pitanje da li njene diplomate pomažu Mladićevim pristalicama, ali je navela da su se ruske diplomate sastale sa Vukom Jeremićem radi razgovora o njegovom putu u Moskvu sredinom decembra. Jeremić se u ovim depešama opisuje kao „čudo od deteta obrazovano na Harvardu" koje gleda na „svaku pozitivnu saradnju sa Moskvom kao na udarac SAD".
SAD i savetnik Dačića
Američki diplomata navodi i da je blizak savetnik zamenika premijera Ivice Dačića otkrio da je bivši direktor BIA Rade Bulatović znao gde se Radovan Karadžić krio šest meseci pre nego što je uhapšen 2008. godine
- On (Bulatović) nije reagovao jer je premijer Vojislav Koštunica ideološki blizak Karadžiću i zbog nepostojanja međunarodnog pritiska. Kada je došlo do promene vlade, Bulatović je otkrio tu informaciju u zamenu za obećanje da će postati ambasador - navodi se u depeši.

Nastavak na Press...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.