Vikiliks: Kineska vlada odgovorna za napade na Gugl

Izvor: Politika, 05.Dec.2010, 15:23   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vikiliks: Kineska vlada odgovorna za napade na Gugl

VAŠINGTON – Američke diplomate na službi u Pekingu tvrde da su neki visoki kineski zvaničnici odgovorni za napade na internet pretraživač Gugl. Te tvrdnje su sadržane u američkim diplomatskim depešama objavljenim na sajtu Vikiliks, koje danas prenosi Njujork tajms.

„Jedan pouzdani izvor je rekao da je kineska vlada koordinirala nedavne napade na sisteme Gugla”, navodi se u jednoj depeši i dodaje >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << da su se operacije vodile iz Političkog biroa kineske Komunističke partije.

Kina je, međutim, to demantovala i saopštila da su te tvrdnje „apsurdne”.

Vikiliks je počeo 28. novembra da objavljuje 250.000 poverljivih depeša američke diplomatije, što je izazvalo veliko negodovanje i kritike u svetu.

Vikiliks objavjuje depeše u dogovoru s pet svetskih listova - američkim Njujork tajmsom, britanskim Gardijanom, francuskim Mondom, nemačkim Špiglom i španskim Paisom.

Beta-AFP

objavljeno: 05/12/2010
Pogledaj vesti o: Wikileaks

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.