Vikiliks: Kineska vlast naredila napad na Google

Izvor: Vesti-online.com, 05.Dec.2010, 16:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vikiliks: Kineska vlast naredila napad na Google

Visoki kineski zvaničnici stoje iza hakerskog napada na "Gugl" ranije ove godine, što je primoralo kompaniju da prekine poslovanje u toj zemlji, piše u dokumentima američke diplomatije objavljenim na sajtu "Vikiliks".

U jednoj depeši navodi se da je kontakt osoba sa visoke pozicije rekla da je akcija protiv "Gugla" bila "100 odsto politička" i da nije izvedena da bi se umanjio uticaj američkog pretraživača interneta u odnosu na domaći "Baidu", prenosi BBC.

>> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << />Izvor je rekao da kineske vlasti brinu zbog toga što je "Gugl" postao primamljiv kineskim korisnicima interneta zato što dovodi u pitanje državnu politiku cenzurisanja svetske informacione mreže.

"Odjednom je `Baidu` počeo da liči na dosadno državno preduzeće, a `Gugl` je postao veoma privlačan, poput zabranjenog voća", rekao je neimenovani izvor autoru američke depeše.

Navodno se jedan član kineskog politbora naljutio kada je u "Guglov" pretraživač ukucao svoje ime i kao rezultat dobio komentare u kojima je izložen kritikama.

U depeši se navodi da nije jasno da li su u akciju protiv "Gugla" umešani najviši kineski rukovodioci, poput predsednika ili premijera.

U ostalim objavljenim dokumentima navodi se da je Peking "veoma zabrinut" zbog korišćenja satelitskih snimaka visoke rezolucije u "Guglovom" softveru za mapiranje "Gugl Zemlja".

"Gugl" je u januaru objavio da je bio izložen "sofisticiranom sajber napadu iz Kine", te da su izvršeni upadi u naloge elektronske pošte, uključujući naloge aktivista za zaštitu ljudskih prava.

Američka kompanija potom se fizički izmestila sa teritorije Kine i premestila u Hong Kong poslove vezane za kineski jezik.

"Gugl" tada nije saopštio za koga sumnja da stoji iza napada, ali dokumenti američke diplomatije koje je objavio "Vikiliks" a preneo britanski list "Gardijan", pokazuju da je kompanija stalno pokretala ovo pitanje na način koji ukazuje na kineske vlasti.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.