Značaj otvaranja Muzeja prisajedinjenja u Novom Sadu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 23.Nov.2018, 21:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Značaj otvaranja Muzeja prisajedinjenja u Novom Sadu

"Nek sam narod, na svojoj Skupštini, odluči kuda će i s kim će" – krilatica je uz koju je ideja o stvaranju Srpske Vojvodine rođena 1848, 70 godina kasnije dočekala svoje ostvarenje. Nakon propasti Austrougarske, u Novom Sadu održana je Velika narodna skupština Srba, Bunjevaca i ostalih Slovena.

"Vojvođanski poslanici iz 211 političkih opština, demokratskim postupkom izabrani, a i demokratskim postupkom u saglasju svih političkih stranaka, jednoglasno su izglasali >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << ocepljenje od Ugarske i prisajedninjenje Srbiji odnosno široj Jugoslovenskoj zajednici", rekao je Zoran Veljanović, istoričar i rukovodilac odljenja „Muzej prisajedinjenja 1918".

Ravno sto godina nakon toga – 25.novembra, kao deo svečanog obeležavanja, biće otvoren Muzej prisajedinjenja, u okiru Muzeja Vojvodine.

"Muzej prisajedinjenja se otvara sa stalnom postavkom koja u sebi sadrži 6 celina i koja pokazuje borbu srpskog naroda za svoje parče neba", dodao je Veljanović.

Stogodišnjicu od završetka 1. Svetskog rata i prisajedinjenja Vojvodine Kraljevini Srbiji Radio-televizija Vojvodine u subotu će obeležiti celodnevnim programom, kao i otvaranjem izložbe dela Milana Trkulje iz ciklusa Solunci. U nedelju, bićemo na otvaranju Muzeja prisajedinjenja, otkrivanju spomenika Kralju Petru I, kao i na svečanoj akademiji koja će biti organizovana u SNP-u.
Pogledaj vesti o: Vranje,   Subotica

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Kujundžić Ostojić: Nadam se da će biti ukinut Brozov dekret o Bunjevcima

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 24.Nov.2018, 13:14

Donošenju odluka na Velikoj narodnoj skupštini 25. novembra 1918. godine značajan doprinos dalo je 75 delegata iz Subotice, među kojima je bilo najviše Bunjevaca. ..Ovaj datum bunjevačka zajednica slavi kao jedan od svojih nacionalnih praznika, o čemu je govorila predsednica Bunjevačkog nacionalnog...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.