Monstrumu za ubistvo dece 40 godina zatvora

Izvor: Blic, 20.Jun.2009, 06:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Monstrumu za ubistvo dece 40 godina zatvora

Vranje - Boban Mitić (35) iz Rataja juče nije pokazao nijedan gest kajanja kada mu je sudija izrekao maksimalnih 40 godina zatvora jer je u kući tasta Blagoja Ristića u Krševici kod Bujanovca 16. marta prošle godine u 20.45 časova sa devet hitaca iz pištolja ubio suprugu Suzanu (25), četvorogodišnjeg sina Lazara, dvogodišnju ćerku Anđelu i taštu Sunčicu Ristić (47).

Mitić, koji je na ranijim ročištima plakao i tvrdio da se kaje zbog masakra, ostao je potpuno >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << hladan. Okružen četvoricom sudskih čuvara, pribran, ali crven u licu, zurio je u porotu, a kada je sudija Goran Despotović izrekao maksimalnu kaznu, samo je spustio glavu. Blagoje Ristić, Mitićev tast koga je tada pokušao da ubije, do trenutka čitanja presude sedeo je mirno. Masakr je srećom preživela i Sunčicina ćerka iz prvog braka, petogodišnja K. A. Devojčica je ostala invalid jer ju je Mitić ranio u oko.

Ristić, koji je u masakru ostao bez ćerke, dvoje unučadi i supruge, tihim glasom je rekao:

- Bobanu je to najmanja kazna. Nažalost, izgubljeni životi se ne mogu vratiti.

Mitić, čiji je metak malu Kristinu pogodio u desno oka, pa je ona trajni invalid, ubrzo je podigao pogled i bez emocija na licu, u mirnom stavu, saslušao obrazloženje presude. Kada su mu pritvorski čuvari stavili lisice i krenuli da ga izvode iz sudnice, okrenuo se i pokušao je da razgovara sa zemljacima iz Rataje, među kojima nisu bili njegovi roditelji Stojan i Mira. Međutim, čuvari su ga povukli, izveli iz sudnice i odmah je odvezen u pritvor u kome je od septembra prošle godine.

Sudije i porota odbacili su predlog Okružnog javnog tužilaštva da se zločinac optuži za teška ubistva iz niskih pobuda.

- Boban Mitić je kriv što je u stanju uračunljivosti i sa umišljajem u mahali Nikolinci u Krševici ubio suprugu, decu i taštu. On je pokušao da ubije i Suzaninu ćerku i tasta Blagoja Ristića. Na osnovu materijalnih dokaza, nesporno je utvrđeno da je kupio pištolj i 15 metaka da bi počinio zločin. On je, dakle, planirao ubistvo, za koje se pripremao, jer je pištolj bio repetiran. Do Krševice je došao biciklom, ali ga je ostavio na kilometar od tastove kuće, što je još jedan dokaz da je imao želju i nameru da ubije ženu, decu i taštu. Nije tačno da je pucao nasumice i da je pištolj potegao zbog toga što ga je kletvama i uvredljivim rečima isprovocirala supruga Suzana. Nalazi balističara potvrđuju da su svi projektili završili u telima žrtava. Nalazi neuropsihijatara potvrđuju da je Mitić u trenucima zločina bio uračunljiv. Činjenica je da su četvorostrukom ubistvu u velikoj meri doprineli loši bračni odnosi između supružnika. Da su nadležni organi i institucije valjano obavljale svoj posao, zločin bi možda bio predupređen - rekao je u obrazloženju presude sudija Goran Despotović.

Mitić je u sredu na poslednjem ročištu u završnoj reči naglasio da se kaje, da mu je žao i da pati zbog onoga što je učinio. On je tada rekao i to da su za masakr podjednako krivi on i njegova supruga. U svojim iskazima priznao je ubistvo. Ispričao je da je imao razmirice sa suprugom i bio je ljubomoran jer je sumnjao da ga ona vara sa drugim muškarcima.

U ranijem tročaso­vnom iskazu, monstrum iz Rataja opisao je detalje zločina. Govorio je kako je u Krševicu otišao da ubedi suprugu da se sa decom iz roditeljske kuće vrati u Rataje.

- Kada sam ušao u kuhinju, Suzani sam rekao da sam došao po decu. Rekla je da decu mogu da dobijem samo preko nje mrtve. U jednom trenutku me je gađala tepsijom. Nešto je puklo u meni i kao kroz maglu video sam kako padaju Suzana, Anđela, Sunčica i Lazar - navodi se u Mitićevom iskazu.

U sudskim spisima je zabeleženo da je Suzana Mitić često zaključavala decu u kuću i odlazila u Vranje i drugde. Neretko Boban Mitić je psihički i fizički zlostavljao suprugu, zbog čega je ona u dva navrata bila prinuđena da se skloni u sigurnu kuću u Vranju.

Žalba na presudu

Mitićev tast Blagoje Ristić najavio je da će se pridružiti krivičnom gonjenju u građanskoj parnici za odštetu. Mitićev branilac, advokat Ljubiša Tomašević najavio je da podnošenje žalbe Vrhovnom sudu Srbije.

- Komisija veštaka nije u potpunosti utvrdila karakter ličnosti okrivljenog. Sačekaću obrazloženje presude i tek kada vidim razloge presude, mogu da komentarišem odluku suda. Ono što je sigurno, uložiću žalbu na presudu VSS - rekao je Tomašević.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.