Vantelesna oplodnja, ne gubite nadu (AUDIO)

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 22.Avg.2022, 10:03

Vantelesna oplodnja, ne gubite nadu (AUDIO)

Kod parova koji imaju poteškoća u ostvarivanju trudnoće, put ka roditeljstvu može biti dug, krivudav, pun uspona i padova. U proseku, kod svakog trećeg para vantelesna oplodnja iz prvog pokušaja rezultira uspehom odnosno trudnoćom. Iako je ovaj broj značajan, činjenica je da većina parova proces vantelesne oplodnje pre ostvarenja uspeha, mora da ponovi nekoliko puta. Koji su razlozi za veliki broj neuspelih pokušaja i treba li gubiti nadu?

Neuspeli pokušaji vantelesne >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << oplodnje predstavljaju izvor velike frustracije kako za pacijente, tako i za ceo lekarski i naučni tim. Iako je šansa za uspeh dobra i dostiže i više od 50% u određenim situacijama, ova procedura i dalje nije “čarobni štapić”.

Određen procenat pacijenata neće uspeti iz prvog ili čak nekoliko pokušaja, ističe embriolog Mladen Mihailović.

Porast steriliteta je globalni problem, a prema dostupnoj medicinskoj statistici u Srbiji svaki šesti par bori se sa neplodnošću, jednako kao i u drugim zemljama regiona. U svetu je 17% parova neplodno, što je oko 50 miliona.

Poslednjih decenija učestalost neplodnosti se udvostručila, a posebno je porastao muški uzrok neplodnosti.

Problemi kod žena najčešće imaju veze sa zapušenim jajovodima, endometriozom, ovulacijom i odmaklim reproduktivnim dobom, a kod muškaraca uzrok je najčešće smanjen broj ili pokretljivost spermatozoida.

Veruje se da je u više od 80% slučajeva neuspeha krivac hromozomski neispravan embrion. Činjenica je da nakon 35 godine života žene šansa za ovu pojavu kreće da raste tako da su nakon 40 godine žene čak i do 90% embriona genetski neispravni. U preostalih 20% slučajeva neuspeha kao glavni krivac smatra se neprijemčivost materice za prijem embriona, i postoje određeni poremećaji koji kod žene mogu dodatno doprineti ovome, a koji se ne ispituju u okviru standardne dijagnostike steriliteta.

Svakako ne treba gubiti nadu jer postoje slučajevi kada se i posle 10 godina ciklusa, ipak ostvari i izvede uspešna trudnoća do kraja. Važno je ipak u proces krenuti na vreme, ističe embriolog Mladen Mihailović.

Na snagu je nedavno stupila odluka Vlade Srbije da se vantelesna oplodnja o trošku države omogući i ženama starosti do 45 godina, umesto do 43, kao što je do sad bio slučaj.

Za sve informacije zainteresovani se mogu javiti Centru za vantelesnu oplodnju na besplatan nacionalni broj 0800 333 030.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.