Upravljanje komunalnim otpadom u Vojvodini (AUDIO)

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 17.Jun.2021, 12:20

Upravljanje komunalnim otpadom u Vojvodini (AUDIO)

U Vojvodini jedan od najvećih problema u zaštiti životne sredine je upravljanje komunalnim otpadom.

Prema procenama, godišnje se proizvede 572 hiljade tona komunalnog otpada. Od toga samo 3% se reciklira a ostatak završi na deponijama, rečeno je na Konferenciji o izazovima i potencijalima u upravljanju otpadom u Vojvodini koja je održana u Privrednoj komori u Novom Sadu. Više o tome poslušajte u prilogu RNS od Dragane Ratković.

Komunalni otpad predstavlja otpad >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << iz domaćinstva kao i drugi otpad koji je zbog svoje prirode ili sastava, sličan tom otpadu. S obzirom da većinu komunalnog otpada čini otpad nastao u domaćinstvima, njegovo generisanje je povezano sa stilom života pa se količine tog otpada stalno povećavaju.

Svako od nas dnevno proizvede najmanje kilogram otpada.

Igor Jezdimirović iz Udruženja „ Inženjeri zaštite životne sredine“ koji je jedan od organizatora konferencije, smatra da je komunalni otpad problematičan jer ne postoje rešenja za adekvatno upravljanje a sami podaci o količinama se razlikuju.

U Vojvodini se organizovano sakuplja preko 82 odsto komunalnog otpada dok ostatak završi na nekoj od divljih deponija .Prema rečima pomoćnika pokrajinskog sekretara za životu sredinu Nemanje Ercega imamo preko 400 divljih deponija i oko 50-60 nesanitarnih deponija na koje se odlaže otpad:

Nacionalnom strategijom upravljanja otpadom iz 2019. u Vojvodini je predviđeno 9 regionalnih centara, Subotici, Somboru, Kikindi, Zrenjaninu, Inđiji,Pančevu, Vršcu, Novom Sadu i Sremskoj Mitrovici.

Trenutno imamo četiri sanitarne deponije, to je Kikinda, Pančevo, Sremska Mitrovica i Subotica sa potrebnim linijama za separaciju komunalnog otpada na deponiji što otvara mogućnosti iskorišćenje onog odvojenog otpada za ponovnu upotrebu i za korišćenje materijalnih energetskih potencijala otpada.

Na konferenciji su predstavljeni statusi i planovi za pojedine Regionalne centre u Vojvodini.

Sanitarna deponija Pančevo je predviđena da bude Regionalni centar za Južni Banat. Trenutno deponija obuhvata grad Pančevo i naseljena mesta Starčevo i Dolovo sa 33 000 korisnika kaže direktor JKP„Higijene“ Miša Marković.

Prema rečima pomoćnika direktora Regionalne deponije JKP„Srem-Mačva“ u Sremskoj Mitrovici Nenada Tomića, Regionalni centar za upravljanje otpadom „Srem-Mačva“ planiran je za 400 hiljada stanovnika. Trenutno na sanitarnu deponiju u Sremskoj Mitrovici otpad odlaže preko 200 hiljada stanovnika :

U segmentu upravljanja otpadom najviše zaostajemo za propisima EU . Državni sekretar u resornom ministarstvu za zaštitu životne sredine Robert Jakša kaže da se radi na transponovanju zakonodvstva u toj oblasti >

Državni sekretar je najavio da se usvajanje nove Strategije upravljanja otpadom za period do 2025. očekuje do kraja godine. Procenjuje se da za dostizanje evropskog standarda u oblast upravljanja otpadom treba da uložimo 4 milijarde evra, a najviše novca otići će na adekvatno upravljanje komunalnim otpadom.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.