Transparentniji postupak prodaje nepokretnosti uvođenјem e-aukcije

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 22.Maj.2019, 16:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Transparentniji postupak prodaje nepokretnosti uvođenјem e-aukcije

Razlog za Izmene i dopune Zakona o izvršenju i obezbeđenju jesu te što je Ministarstvo pravde, prateći primenu Zakona, uočilo određene nedostatke koji utiču na efikasnost postupka izvršenja, kao i na neujednačenu praksu izvršitelja koji postupaju u zavisnosti od područja apelacionog suda kojem pripadaju, istakla je danas pomoćnik ministra pravde za pravosuđe Jelena Deretić na okruglom stolu u Novom Sadu u sklopu javne rasprave o Nacrtu zakona o izmenama i dopunama Zakona o izvršenju >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << i obezbeđenju (ZIO), a koji je organizovalo Ministarstvo pravde uz podršku EU Projekta „EU uz Pravdu – Podrška za Poglavlje 23".

Predstavljajući nova zakonska rešenja, Deretić je istakla da će prodaja nepokretnosti u buduće podrazumevati potpunu automatizaciju tog postupka, a to znači uvođenje elektronske platforme za javno nadmetanje za prodaju nepokretnosti i pokretnih stvari.

Ona je dodala da će nakon stupanja na snagu novih zakonskih rešenja, u periodu od šest meseci funkcionisati paralelan sistem prodaje nepokretnosti tokom kojeg će se testirati elektronska platforma, a nakon toga će se preći na isključivi elektronski format.

„Elektronska platforma će funkcionisati tako da ni izvršitelj ni sud neće znati ko je interesent za kupovinu, što znači da je ponudilac anoniman, a sistem sam generiše uplatu jemstva sa računa za uplatu javnih prihoda", rekla je Deretić. Ona je dodala da svako ko uplati jemstvo dobija određen identifikacioni broj, sa kojim se uz prijavu na platformu, koja će biti dostupna na veb prezentaciji Ministarstva pravde, legitimiše za učešće u postupku prodaje.

„Sam postupak prodaje će biti javan, odnosno i struka i javnost će moći da prate u realnom vremenu šta se sve dešava tokom šestočasovnog javnog nadmetanja", ukazala je Deretić.

Ona je istakla da zakonske odredbe o načinu prodaje nepokretnosti i pokretnih stvari ostaju u Zakonu, a odredbe koje detaljnije definišu sam postupak, biće sadržane u podzakonskom aktu, Pravilniku o organizovanju i sprovođenju elektronskog javnog nadmetanja.

„Drugi segment automatizacije postupka izvršenja jeste uvođenje elektronske oglasne table. Na veb prezentaciji svakog suda opšte ili posebne nadležnosti u Srbiji ukucavanjem ličnih podataka, građani će moći da provere da li se bilo kakav akt ili odluka koji potiču iz izvršnog postupka njima dostavlja", objasnila je prisutnima pomoćnik Deretić i dodala da će elektronska oglasna tabla biti uspostavljena kao javni registar.

Pored pomoćnika ministra pravde Jelene Deretić o predloženim izmenama govorili su i profesor na Pravnom fakultetu Univerziteta u Beogradu Nikola Bodiroga, sudija Prvog osnovnog suda u Beogradu Nikola Stošić, kao i predstavnik Američke privredne komore Vladimir Vesović.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.