Kuburović: Izmene zakon o izvršenju i obezbeđenju uskoro pred poslanicima

Izvor: NoviMagazin.rs, 22.Maj.2019, 16:18   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kuburović: Izmene zakon o izvršenju i obezbeđenju uskoro pred poslanicima

Ministarska pravde Srbije Nela Kuburović izjavila je danas da se u narednih desetak dana završava javna rasprava o izmenama Zakona o izvršenju i obezbeđenju i da veruje da će nakon toga predlog zakona ubrzo biti upućen Skupštini Srbije na usvajanje.

"Prema Akcionom planu za položaj Srbije na Duing biznis listi Svetske banke o uslovima poslovanja, predviđeno da zakon bude usvojen u trećem kvartalu ove godine, ali verujem da postoji mogućnost da to bude i ranije", kazala >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << je ona novinarima na konferenciji o sivoj ekonomiji.

Ona je podsetila da je taj zakon bitan, "jer od brzine izvršenja zavisi koliko je ostvaren stepen vladavine prava u Srbiji, zavisi pozicija Srbije na Duing biznis listi, ali i koliko su zaštićeni poverioci i dužnici".

Prema njenim rečima, najveća novina koja se predviđa zakonom je da je onemogućena prodaja nepokretnosti u kojoj dužnik stanuje u slučaju komunalnog duga u iznosu do 5.000 evra.

"Druga značajna promena je cenzus do koga može biti opterećena plata za prinudno izvršenje, odnosno umesto sadašnje dve trećine, plata će moći da bude opterećena do polovine, a kada je reč o penziju umesto polovine do jedne trećine, dok će minimalac moći da bude opterećen do jedne četvrtine", rekla je ministarka pravde.

Kuburović je kao "najrevolucionarnije rešenje" u zakonu ocenila uvođenje elektronske aukcije za prodaju nepokretnosti, jer će se na taj način otkloniti "sve negativne priče koje se odnose na taj deo izvršnog postupka".

"Sada ćemo imati transparentan postupak u kome će svima biti omogućeno da učestvuju i do samog završetka prodaje, dok se lice ne uknjiži u katastar neće se znati ko je kupac", kazala je Kuburović.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Povezane vesti

Kuburović: Izmene zakon o izvršenju i obezbedjenju uskoro pred poslanicima

Izvor: Beta, 22.Maj.2019

Ministarska pravde Srbije Nela Kuburović izjavila je danas da se u narednih desetak dana završava javna rasprava o izmenama Zakona o izvršenju i obezbedjenju i da veruje da će nakon toga predlog zakona ubrzo biti upućen Skupštini Srbije na usvajanje."Prema Akcionom planu za položaj Srbije na Duing...

Nastavak na Beta...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.