Taksa na roze  u Srbiji 20 odsto (AUDIO)

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 05.Dec.2022, 16:21

"Taksa na roze" u Srbiji 20 odsto (AUDIO)

Visok porez na menstrualne proizvode, poznat i kao „taksa na roze“, uzrokovao je pojavu menstrualnog siromaštva, naročito u ruralnim krajevima. Porez na te proizvode u Srbiji je 20 odsto, što ih na tržištu čini luksuznim. Ta vrsta siromaštva, stoga, najčešće pogađa studentkinje, pokazuju istraživanja „Ženske inicijative”, organizacije čija je misija podizanje svesti o ženskom reproduktivnom zdravlju.

Menstrualno siromaštvo je ignorisana kriza javnog zdravlja >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << koja narušava kvalitet života žena širom sveta, objašnjava Jovana Mrdalj iz „Ženske inicijative“, dodajući da ono, osim nemogućnosti žena da dođu do sve skupljih menstrualnih proizvoda, podrazumeva i nedostatak obrazovanja o ženskom reproduktivnom zdravlju:

Menstrualni proizvodi su veoma skupi, što predstavlja jedan od osnovnih problema kada je reč o njihovoj dostupnosti, ukazuje sagovornica, dodajući da je pandemija virusa korona uzrokovala rast cena tih proizvoda. Takozvani „porez na roze“ sve je zastupljeniji, a uključuje takse koje se vezuju za ženske proizvode:

Nedostatak seksualnog obrazovanja uzrokovao je stigmatizaciju menstruacije i u našoj zemlji, kaže ona, naglašavajući da je, za rušenje tabua, neophodno što više govoriti o toj temi:

Stoga je sa idejom obrazovanja o normalnom funkcionisanju ženskog tela nastala I organizacija “Ženska inicijativa”, koju, osim Jovane Mrdalj, čine još dve studentkinje novosadskog Filozofskog fakulteta: Milica Sekulić i Jelena Mirić. Zahvaljujući podršci koju je organizacija dobila na konkursu “Šta nam teško”, organizovanom u okviru “Nacionalnog programa volontiranja mladih – Mladi su zakon”, na Filozofskom fakultetu su, od prošle godine, dostupni besplatni higijenski ulošci za studentkinje i zaposlene. To je, kaže Jovana Mrdalj, organizovano prvi put u Srbiji.

U središtu pažnje nije samo borba za besplatne higijenske uloške u obrazovnim ustanovama, već i borba za destigmatizaciju normalnog biološkog procesa poput menstruacije, objašnjava sagovornica, dodajući da se na instagram profilu te organizacije nalaze mnogi obrazovni materijali. Sagovornica podseća na to da bi se obezbeđivanjem besplatnih higijenskih uložaka u obrazovnim institucijama, smanjilo menstrualno siromaštvo, te ističe kao primer Škotsku - prvu zemlju u svetu koja je uvela besplatne higijenske uloške u školama. Dodaje i da je porez na sve menstrualne proizvode ukinut u zemljama Južne Afrike, dok su Francuska i Sjedinjene Američke Države najavile smanjenje poreza na tampone i higijenske uloške.

Za dosledan rad na unapređenju kvaliteta života građana i borbu za otklanjanje tabua u društvu, “Ženska inicijativa” dobila je nagradu za najbolje pokretače promena u Srbiji, za 2022. godinu. To priznanje dodelila je Beogradska otvorena škola, uz podršku Američke agencije za međunarodni razvoj.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.