Sigurna ženska kuća dobila Dečji kutak

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 03.Dec.2019, 12:58   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sigurna ženska kuća dobila Dečji kutak

Ženska odbornička mreža Skupštine Grada Novog Sada i članice Komisije za rodnu ravnopravnost Skupštine grada posetili su danas novoformirani "Kutak" za decu i mame Sigurne ženske kuće i tom prilikom uručili još jednu donaciju ovoj ustanovi. Današnja donacija, kao i prethodna od pre nekoliko dana, realizovana je u okviru kampanje "16 dana aktivizma borbe za ženska prava", a novac za kupovinu dečijih igračaka i opreme prikupile su članice Komisije za rodnu ravnopravnost novosadskog >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << parlamenta i Ženske odborničke mreže Skupštine Grada Novog Sada.

"Dete postaje žrtva porodičnog nasilja ako samo naslućuje da se nasilje u porodici dešava. Ono vidi, oseća, čuje i razvija brojne promene ponašanja, anksiozne i depresivne simptome. Nažalost dok porodično nasilje poprima sve veće razmere i dok se o roditeljima spekuliše zaboravlja se na to da u porodičnom nasilju trpe i deca. Zbog toga mi je izuzetno drago što smo danas ovde ispred Ženske odborničke mreže i Komisije za rodnu ravnopravnost i što smo donirali opremu i igračke za kutak za decu i mame u Sigurnoj ženskoj kući. Često majke trpe nasilnika pod izgovorom da to rade zbog dece, ali nisu svesne da time detetu nanose još veću štetu. Deca koja su žrtve porodičnog nasilja, najčešće i sama postanu nasilna, zato treba sa njima što više da radimo i da ih usmerimo na drugu decu, jer oni će sutra postati ono što smo mi danas. Prijavi nasilje, jer nisi sama", poručila je predsednica Komisije za rodnu ravnopravnost i koordinatorka Ženske odborničke mreže Mirjana Vasilić.

Rukovodilac Sigurne ženske kuće Nada Padejski istakla je da je namera ove ustanove bila da se napravi kutak za decu i majke u cilju razvijanja njihove interakcije i celokupnog odnosa, odnosno prostor u kom bi zaposleni sa decom sprovodili različite aktivnosti.

"Navedena namera je realizovana, i danas, uz prisustvo predstavnica Ženske odborničke mreže i Komisije za rodnu ravnopravnost Skupštine grada sa velikom radošću otvaramo "Kutak" u Sigurnoj ženskoj kući. U kontekstu nasilja u porodici deca su bila izložena traumatskim događajima i stres koji su doživeli ostavlja brojne negativne posledice po njihovo mentalno i fizičko zdravlje. Smatramo da će prostor kreativnog Kutka u kom će zaposleni u Sigurnoj ženskoj kući sprovoditi planirane stručne aktivnosti sa decom i majkama, pružati deci podršku u učenju, odnosno u kom će se podsticati i razvijati interakcija majka-dete biti značajan faktor posttraumatskog oporavka naših korisnika. Zahvaljujemo se Gradu Novom Sadu, Ženskoj odborničkoj mreži i Kancelariji za rodnu ravnopravnost, Predškolskoj ustanovi "Radosno detinjstvo", pravnim i fizičkim licima koji su u prethodnom periodu pomogli u kreiranju "Kutka", zaključila je Padejski.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

FOTO: Novosadska Sigurna ženska kuća dobila "Kutak" za decu i mame

Izvor: Radio 021, 03.Dec.2019

Novosadska Sigurna ženska kuća dobila je "Kutak" za decu i mame...Ženska odbornička mreža Skupštine grada Novog Sada i članice Komisije za rodnu ravnopravnost Skupštine grada posetili su danas novoformirani kutak i uručile dečije igračke i opremu koje su kupile...Rukovodilac Sigurne ženske...

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.