Rusija čini sve da spreči evropski rat

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 17.Feb.2015, 05:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Rusija čini sve da spreči evropski rat"

Rusija čini sve da spreči evropski rat, kaže predsednik Komiteta za međunarodne odnose Saveta Ruske Federacije Konstantin Kosačov.

''Naš doprinos Minskom sporazumu i naš rad sa ustanicima jugoistoka Ukrajine, jasan je napor da sprečimo rat. Ali za nas će uvek biti neprihvatljivo širenje NATO, jer to deli Evropu i provocira sukobe, preti prerastanjem u hladni ili vrući rat'', rekao je Kosačov u intervjuu za ''Politiku''.

Upitan kako komentariše srpsko-ruske >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << odnose, Kosačov je odgovorio da su odnosi Rusije i Srbije pod ogromnim pritiskom.

''Pre svega pod pritiskom okolnosti. I, naravno, pod pritiskom onih kojima se tesni rusko-srpski odnosi i prijateljstvo ne sviđaju. Postoji geopolitički projekat kojim upravljaju SAD i koji proglašava Rusiju problemom, izazovom, pretnjom čak većom nego radikalni religiozni terorizam'', objasnio je Kosačov.

On je istakao da je na delu uporan rad SAD na stvaranju i preuveličavanju međusobnih problema između Rusije i Srbije.

''Njih interesuje svaka sfera naše saradnje, uključujući i energetsku bezbednost'', naveo je Kosačov.

''Rađeno je na tome da se projektu Južni tok stvori maksimalan broj prepreka, političkih, ekonomskih i čisto birokratskih. Sa žaljenjem moram da kažem da su pojedine zemlje koje su bile na trasi gasovoda, među njima i Srbija, dugo ovo pitanje posmatrale sa strane, kao nešto što se njih ne tiče.

Ranijih godina sam imao prilike da čujem od srpskih prijatelja da oni žele Južni tok, ali da Rusija sama treba da se dogovori s EU. Na kraju, nismo se dogovorili, ali od toga svi gube.

Kosačov je u Beogradu boravio na Sretenje, Dan državnosti Srbije. Predsednik Nikolić uručio mu je, kao i senatoru Valeriju Rjazankom zlatne medalje za izuzetne zasluge, između ostalog i zbog obnove Ruskog nekropolja u glavnom gradu Srbije.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.