Pajtić: Vojvodina će imati kancelariju u Briselu!

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 19.Jul.2008, 01:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pajtić: Vojvodina će imati kancelariju u Briselu!

NOVI SAD - Vojvodina će imati svoju kancelariju u Briselu kada Srbija postane kandidat za članstvo u EU, potvrdio je za „Dnevnik" predsednik pokrajinske vlade dr Bojan Pajtić

"Za sada bi nivo potreba Vojvodine u Briselu zadovoljila jedna osoba koja bi na stručan i kompetentan način mogla da vodi računa o važnim projektima za koje možemo da apliciramo, kao i o lobiranju u institucijama EU", kaže Pajtić. "Međutim, nakon što Srbija dobije status kandidata >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << za članstvo u Evropskoj uniji, ukazaće se potreba da Vojvodina ima šire predstavništvo u Briselu.

Jer, ne treba smetnuti s uma da će Srbija na raspolaganju imati nekoliko milijardi evra, te da se značajan deo tog novca odnosi upravo na projekte regionalnog razvoja, a to je šansa koju ne smemo propustiti. Tim pre što Vojvodina, na svu sreću - za razliku od drugih delova Srbije - ima institucionalne kapacitete da konkuriše kod evropskih fondova i da te projekte i programe valjano isprati.

Predsednik PIV-a je podsetio da je o tome na koji način u ovom trenutku Vojvodina treba da bude predstavljena u glavnom gradu Evropske unije već razgovarao sa šefom srpske diplomatije Vukom Jeremićem, dodavši da će za početak rešenje najverovatnije biti nađeno ili u okviru Ambasade Srbije u Briselu, ili unutar naše misiji pri EU.

"Dok Srbija ne dobije status kandidata, otvaranje posebnog vojvođanskog predstavništva ne bi imalo ekonomskog opravdanja, jer bi to za naše prilike bio preskup i neracionalan potez. Ali kako nam se perspektive budu širile, tako će rasti i naša potreba da jednog lobistu zameni tim ljudi", navodi Pajtić.

Optužbe da bi pojačano prisustvo Vojvodine u Briselu značilo najavu separatističkih težnji Pajtić je okarakterisao kao besmislena dnevnopolitička strančarenja.

"Takva podmetanja bila su po pravilu specijalitet izrazito antievropskih političkih snaga. Zapravo, nikada niko racionalan i dobronameran nije Vojvodini spočitavao što traži da bude ispoštovano njeno pravo da se razvija i da sarađuje sa drugim evropskim regijama. I zato sam siguran da ćemo u novoj republičkoj vladi imati partnera koji će podržati ideju da se za vojvođanske interese, a to znači i interese države Srbije, u Briselu lobira onako kako to čine i drugi evropski regioni", kaže Pajtić.

On je, inače, saglasan sa ocenama predstavnika briselskih kancelarija prijateljskih nam regiona da bi kancelarija Vojvodine puno doprinela pozitivnoj afirmaciji države Srbije u evropskim institucijama. Jer, i u vremenu kada Srbija nije bila na dobrom glasu, Vojvodinu je pratio imidž proevropski orijentisanog regiona.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Pajtić: Vojvodina će dobiti svoju kancelariju u Briselu

Izvor: Blic, 19.Jul.2008

Predsednik Izvršnog veća Vojvodine Bojan Pajtić je najavio da će pokrajina imati svoju kancelariju u Briselu, ali tek kada Srbija dobije status kandidata za članstvo u Evropskoj uniji..."Dok Srbija ne dobije status kandidata, otvaranje posebnog vojvođanskog predstavništva u Briselu ne bi imalo...

Nastavak na Blic...

"I Vojvodina kancelariju u Briselu"

Izvor: B92, 19.Jul.2008

Novi Sad -- Pokrajinske premijer Bojan Pajtić kaže da će Vojvodina imati kancelariju u Briselu kada Srbija bude kandidat za članstvo u EU.. U intervjuu novosadskom "Dnevniku", Pajtić je rekao da bi sadašnji nivo potreba Vojvodine u Briselu zadovoljila jedna osoba koja bi na stručan i kompetentan...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.