Najmanje 10 mrtvih u Donjecku

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 01.Okt.2014, 12:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Najmanje 10 mrtvih u Donjecku

Najmanje 10 osoba poginulo je danas u napadima u Donjecku, uporištu proruskih pobunjenika na istoku Ukrajine, kada je pogođena i jedna škola, i to na dan početka nove školske godine.

Kako su saopštile gradske vlasti, reč je o najvećem broju poginulih civila u jednom danu od 5. septembra kada je stupilo na snagu primirje.

Četiri odrasle osobe su poginule, a osam je ranjeno jutros kada je eksplodirala >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << granata pored škole u distriktu Kijevski, na četiri kilometara od aerodroma koji drže vladine snage.

U trenutku napada u školi se nalazilo 238 osoba, uključujući 70 dece kojima je danas bio prvi dan u novoj školskoj godini. Školska godina je u tom regionu zbog sukoba počela mesec dana kasnije nego u ostatku zemlje.

Gradske vlasti su ranije saopštile da je šest osoba ranjeno u toj školi, a da su deca nepovređena pošto su sišla u podrum.

Drugih šest osoba je ubijeno, a jedna je ranjena kada je granata pogodila taksi vozilo u kojem su se nalazili, dodaju vlasti.

Lavrov: Više od 400 tela u masovnim grobnicama ratni zločin

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov rekao je danas da je više od 400 tela pronađenih u masovnim grobnicama u blizini istočnog ukrajinskog grada Donjecka, užasan dokaz koji ukazuje da je počinjen ratni zločin.

"Ovo je očigledno ratni zločin. U masovnim grobnicama kod Donjecka pronađeno je već više od 400 tela i mi se nadamo da zapadne prestonice neće zataškati ove užasne činjenice", rekao je Lavrov, a prenele su RIA Novosti.

"Očekujem da čujem jasan, nepristrasan i odgovoran odgovor od međunarodnih organizacija. OEBS već radi na licu mesta. Mi ćemo učiniti da se istina sazna i, naravno, proveriti da li je pravda zadovoljena", rekao je Lavrov na konferenciji za novinare.

Lavrov je nedavnu tvrdnju Kijeva da će sprovesti otvorenu i nezavisnu istragu o navodnom masakru, čim povrati kontrolu nad tim područjem, ocenio kao čistu hipokriziju zato što su "ovi zločini očigledno počinjeni kada su ukrajinske snage bezbednosti imale kontrolu nad tim regionom".

Nacionalna garda,Desni sektor povezani s masovnim grobnicama

Postoje neoborivi dokazi da su Nacionalna garda i ukrajinski ultranacionalistički Desni sektor odgovorni za ubistva ljudi čija su tela pronađena u masovnim grobnicama u blizini istočnog ukrajinskog grada Donjecka, saopštio je ruski Istražni komitet.

"Za one koji gaje neke sumnje ko je odgovoran za ubistva, Istražni komitet ima neoborive dokaze - izjave svedoka i odgovarajuća ispitivanja - koji direktno ukazuju da su zločin počinili borci Nacionalne garde i Desnog sektora", rekao je šef Istražnog komiteta Vladimir Markin.

Markin je rekao da su masovne grobnice, pronađene u septembru u Donjecku na istoku Ukrajine, "još jedno jasno svedočenjeo zločinima koje vrše Ukrajinci" i dodao da su "sve žrtve mučene pre nego što su ubijene".

"Ubistva su detaljno opisana u svedočenju vojnika iz bataljona 'Dnjepar', Sergeja Litvinova, zadržanog u ruskoj bolnici kao civil, pošto je pobegao iz Ukrajine", rekao je Markin.

Litvinov se sada nalazi u pritvoru i treba da bude prebačen u Moskvu na dalje ispitivanje, dodao je on.

Litvinov je "lično ubijao civile koji nisu bili umešani u vojni sukob, uključujući žene i decu, stanovnike sela Melovoje, Široki, Makarovo i Kamušnoje, na osnovu anonimnih prijava", ispričao je Markin na osnovu svedočenja vojnika.

"Što je još interesantnije, on je dobijao novac za ta ubistva od svog rukovodstva koje sponzoriše Igor Kolomoski", dodao je Markin, navodeći ime guvernera Dnjepropetrovska kojeg je postavio Kijev.

Markin je rekao i da su poznata imena mnogih komandanata vojnih jedinica i pripadnika Desnog sektora i Nacionalne garde, koji su izvršavali kriminalna naređenja vojnog i političkog rukovodstva Ukrajine.

On je istakao i da će svi oni ranije ili kasnije morati da odgovore "ne samo pred zakonom, već i pred svojom savešću", prenela je "Rusija danas".

U današnjem saopštenju, portparol Istražnog komiteta naglasio je da su sve informacije i dokazi o zločinima dobijeni od direktnih svedoka, na prvom mestu od izbeglica koji su napustili region bežeći od sukoba.

U blizini sela Njižnaja Krinka u istočnoj Ukrajini pronađena je prekjuče još jedna masovna grobnica, samo nekoliko dana pošto je misija OEBS-a potvrdila postojanje tri masovne grobnice u oblastima koje je su nedavno napustile snage Kijeva.
Pogledaj vesti o: Nova godina

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Donjeck: Bomba na školu, 10 žrtava

Izvor: B92, 01.Okt.2014

U uporištu proruskih pobunjenika u Donjcku pogođena je jedna škola i najmanje deset osoba je poginulo. Kremlj žestoko osudio napad...Iako je u školi bilo dece u trenutku napada, niko od đaka nije povređen...Kako su saopštile gradske vlasti u samoproglašenoj Narodnoj Donjeckoj Republici, granata...

Nastavak na B92...

Bomba pred školom u Donjecku

Izvor: Danas, 01.Okt.2014

Donjeck, Moskva, Berlin - Najmanje 10 osoba poginulo je juče u napadima u Donjecku, uporištu proruskih pobunjenika na istoku Ukrajine, kada je pogođena i jedna škola, i to na dan početka nove školske godine...Kako su saopštile gradske vlasti, reč je o najvećem broju poginulih civila u jednom...

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.