Kampanja: Detinjstvo a ne brak (AUDIO)

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 26.Jul.2021, 12:59

Kampanja: Detinjstvo a ne brak (AUDIO)

Činjenicu da su dečji romski brakovi i danas u Srbiji visoko zastupljeni (56%) UNICEF i partneri pokrenuli su kampanju “Detinjstvo, a ne brak”.

Kao odgovor na problem u Republici Srbiji, u februaru 2019. godine, na inicijativu Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost i UNICEF-a, osnovana je Nacionalna koalicija za okončanje dečjih brakova.

Iako mnogi nekada tako misle, romski brakovi nisu deo romske tradicije vać najčešće su sklopljeni zbog siromaštva, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << objašnjava Aleksandra Aleksandrovič, novinarka RTV-a. Tu se zaposlila nakon osnovnih i master studija Akademije umetnosti u Novom Sadu a dok je odrastala , u porodici je imala podršku da se obrazuje i sama odlučuje o svom putu.

"Rasla sam u Titelu u multikulturnoj sredini, ne u getoiziranom naselju i imala sam podršku i modele u svojoj familiji i okruženju.

Prema podacima iz 2020 godine, u Srbiji je identifikovanop 197 dece u dečijim brakovima od čega je 180 devojčica. One su te koje prekidaju obrazovanje , kasnije ne mogu da se zaposle i ekonomski se osamostale a veoma se često dešava i trudnoća koja ugrožava zdravlje deteta, izjavila je Sanja Kljajić iz republičkog Zavoda za socijalnu zaštitu.

Ona kaže da je izuzetno važno porodično iskustvo ali i stepen tolerancije društva prema toj pojavi.

Uzrok dečijih brakova je najćešće ekstremno siromaštvo, navode u Romskom ženskom centru Bibija.

Nacionalna koalicija za okončanje dečijih brakova predlaže tri izmene zakona: Krivičnog, porodičnog i Zakona o sprečavanju nasilja u porodici .

Aleksandra poručuje: detinjstvo a ne brak, a kao pojedinci možemo doprineti okončanju dečijih brakova ako kažemo ne diskriminaciji.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.