Još jednom o tome kakav vazduh dišemo (AUDIO)

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 03.Nov.2021, 15:17

Još jednom o tome kakav vazduh dišemo (AUDIO)

Kvalitet životne sredine sve je ugroženiji. Zagađenje vazduha jedan je od najvećih izazova u oblasti zaštite životne sredine i tema koja je u središtu pažnje građana i stručne javnosti.

O sve intenzivnijim ekološkim problemima, kvalitetu vazduha u Srbiji i tome kako on utiče na javno zdravlje, bilo je reči na panel - diskusiji „ Kakav vazduh udišemo“.

"Grad Novi Sad ulaže u kvalitet vazduha omogućavajući provere u mernim stanicama za zagađenje" kaže >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << Dragica Branković iz Uprave za zaštitu životne sredine i dodaje da se u stanicama prate različiti uzroci zagađenja. Prema poslednjim podacima, vazduh u Novom Sadu je zadovoljavajućeg kvaliteta  i  primetna su i poboljšanja.

To potvrđuje i član stručnog saveta Nacionalne ekološke asocijacije Dejan Lekić ističući da je vazduh u Vojvodini kvalitetniji nego u ostatku Srbije.

Termoenergetski sektor i kućna ložišta nisu preovlađujući uzroci za zagađenje u našem gradu ističe on smatrajući da  je potrebno više pažnje posvetiti saobraćaju kao glavnom uzroku zagađenja.

"Poboljšanje u smislu protoka saobraćaja, jer svako zaustavljanje povećava emisije štetnih gasova puta četiri" rekao je Lekić.

Zagađenje doprinosi različitim oboljenjima pluća, bolesti srca, i krvnih sudova mozga kaže načelica Centra za higijenu i humanu ekologiju Instituta za javno zdravlje Vojvodine Sanja Bjelović.

Zato je važno pridržavati se preporuka lekara i stručnjaka.

"Da se prati index kvaliteta vazduha, da koristimo druga prevozna sredstva osim automobila, autobusa i i ostalog, da pokušamo da vodimo računa o upotrebi goriva (pogotovo za individualna ložišta).

Osim toga, doktorka kaže da treba saditi što više zelenila i voditi računa o sagorevanju otpada koji stvara veliku količinu štetnih materija.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.