I dalje protesti zbog ubistva u Fergusonu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 23.Avg.2014, 20:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

I dalje protesti zbog ubistva u Fergusonu

Protestni marševi povodom ubistva 18-godišnjeg tamnoputog Majkla Brauna u Fergusonu, predgrađu Sent Luisa u američkoj državi Misuri, zakazani su i za ovaj vikend, izveštava Frans pres, navodeći i da je zakazan miting podrške policajcu Darenu Vilsonu koji je 9. avgusta ubio nenaoružanog maloletnika.

Tokom protekle noći u Fergusonu, gradiću sa 21.000 stanovnika, pretežno Afroamerikanaca, održane su do sada najmirnije demonstracije za dve nedelje, saopštile su tamošnje >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << vlasti.

Francuska agencije izvestila je da je policija sinoć bila uglavnom pasivna, za razliku od prethodnih noći kada je upotrebila suzavac i gumene metke da rastera stotine demonstranata koji traže da Vilson bude optužen za ubistvo.

Ron Džonson, zadužen za bezbednost u Fergusonu rekao je bilo malo incidenata u petak uveče, da nije bilo vatre, pucnjave, niti zaplene oružja.

Nema naznaka da će se protesti proširiti na druge delove SAD, ali se za danas planira održavanje marša u Njujorku i Vašingtonu, kao i "festivali mira" u Sent Luisu.

Na jednom protestu obratiće se Trejsi Martin, otac Afroameričkog tinejdžera Trejvona, ubijenog 2012. godine na Floridi.

Međutim, postoje i pristalice belog policajca, koji je kako je utvrđeno ispalio šest hitaca u Brauna.

Na društvenoj mreži "Fejsbuk" postoji stranica Podrške Daren Vilsonu u kom se njegove pristalice pozivaju da poštuju medije i izbegavaju diskusije o pitanjima koja mogu da nanesu štetu pravnom položaju policajca.

Jedan korisnik "Fejsbuka" napisao je da je putovao blizu 800 kilometara na mitinge koji će danas i sutra biti održani u Sent Luisu.

Sahrana ubijenog mladića biće održana u ponedeljak i moguće je da će ona biti žarište novog protesta demonstranata koji zahtevaju suđenje Vilsonu.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Protest i kontraprotest u Fergusonu

Izvor: B92, 23.Avg.2014

I ovog vikenda su zakazani protesti zbog ubistva tamnoputog tinejdžera Majkla Brauna u Fergusonu, ali i protesti podrške policajcu koji ga je ubio...Protestni marševi povodom ubistva 18-godišnjeg tamnoputog Majkla Brauna u Fergusonu, predgrađu Sent Luisa u američkoj državi Misuri, zakazani su...

Nastavak na B92...

Dve nedelje od ubistva crnog tinejdžera koje je probudilo rasnu mržnju u Americi

Izvor: Blic, 24.Avg.2014, 10:41

Pretežno mladi raznoliki okupljeni građani obeležili su sinoć u Fergusonu, u američkoj državi Misuri, dve nedelje od kako je policajac ubio nenaoružanog crnog tinejdžera...Demonstracije su bile mirne i to je četvrta relativno mirna noć u tom predgradju Sent Luisa, od kada je 9. avgusta Majkla...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.