Dačić: Nema trgovine sa EU zbog rokova

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 22.Maj.2018, 09:14   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dačić: Nema trgovine sa EU zbog rokova

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić kaže da sa naše strane nema bilo kakve trgovine zbog nekih rokova u vezi sa EU, a da će se teško promeniti stav zemalja članica EU koje su priznale Kosovo, jer one brane politiku koju su vodile devedesetih godina.

"Jednostrano proglašenje nezavisnosti je kraj jedne takve politike. To je njihova samoodbrana, ali ih strašno nervira jer proces nije završen. Oni >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << misle da je nemoguće da procenat država koje priznaju Kosovo padne ispod 100", rekao je Dačić gostujući na RTS-u, napominjući da je za nas važno da održavamo broj zemalja koje nisu priznale Kosovo.

Kada je reč o EU i činjenici da pet zemalja nije priznalo jednostrano proglašenu nezavisnosti Kosova, šef srpske diplomatije ističe i da je samo jedna zemlja u pitanju - nema konsenzusa.

"Zato se Kosovo u svim dokumentima EU obeležava asimetrično", podsetio je Dačić.

Prema njegovim rečima, postoje neki okvirni rokovi za članstvo u EU i da je "neka okvirna godina 2025".

"Nema sa naše strane bilo kakve trgovine zbog nekih rokova. Ne može se sa nama tako razgovarati o vitalnoj temi kao što je Kosovo. Za njih ce biti sve teža, a veliki broj zemalja razmišlja o svojim odlukama i očekujemo da jedan broj zemalja povuče priznanje", napominje Dačić.

On ističe da se, bez obzira na veličinu zemalja, mere glasovi i svi su ravnopravni po kapacitetu glasanja u međunarodnim organizacijama.

"Za nas je važno da održavamo broj zemalja koje nisu priznale Kosovo, a da bismo održavali, potrebno je da imamo dobre bilateralne odnose i da se posećujemo", rekao je Dačić.

Dodaje da je mnogo zemalja u koje retko idemo i da bi zato trebalo veću pažnju posvetiti tim zemljama, kao što je Azerbejdžan, gde je sada u poseti predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Razumem reakciju Vulina, ali EU ostaje prioritet

Dačić je, upitan za Vulinovu izjavu da ako je Uniji ključno samo KiM da onda treba menjati spoljnu politiku, rekao da razume reakciju Vulina, ali da je on takve stvari iznosio i dok je Aleksandar Vučić bio premijer.

"Jasno je da EU zanemaruje taj deo tehničkog pregovora, kao i stvaranje evropskih vrednosti u našoj zemlji", rekao je Dačić, navodeći da je jasno istaknuto da je politika Vlade, koja je i u ekspozeima i prema programu predsednika, i naš spoljnopolitički prioritet, pridruživanje Uniji.

Ministar odbrane Aleksandar Vulin rekao je u subotu da treba razmisliti o promeni prioriteta naše spoljne politike ako je Evropskoj uniji ključan samo odnos prema kosmetskom problemu i ako postavlja uslove za koje zna da neće biti ispunjeni i traži opravdanje da Srbija ne bude njen član.

Vulin je to izjavio komentarišući izjavu šefa delegacije EU u Srbiji, Sema Fabricija, da je odnos prema KiM ključni uslov za ulazak Srbije u EU.

Ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović je ocenila da su reči ministra odbrane Aleksandra Vulina i izjava ambasadora EU u Beogradu Sema Fabrijcija, na čiju je poruku da je odnos prema KiM ključni uslov za ulazak Srbije u EU reagovao Vulin - prenaglašene i nepotrebne.

AP: Srbija na putu ka EU, uprkos pozivima da se okrene Rusiji

Američka agencija AP prenela je izjavu premijerke Srbije Ane Brnabić da je cilj Srbije da se pridruži EU, uprkos, kako se navodi, pozivu ministra odbrane Aleksandra Vulina za okretanje Beograda Rusiji.

Brnabićeva je u ponedeljak rekla da Vulin ima pravo na svoje mišljenje, ali da Srbija ima svoj kurs, i da zna šta je njen strateški cilj - "a to je Evropska unija", prenosi AP i ukazuje da je Vulin, za koga kaže da je poznat po svom proruskom stavu, rekao da bi Srbija možda trebalo da promeni ciljeve svoje spoljne politike ukoliko EU insistira da rešenje kosovskog pitanja bude glavni uslov za njeno članstvo.

Američka agencija napominje da Beograd ne priznaje nezavisnost Kosova, proglašenu 2008. godine, kao i da Rusija podržava Srbiju u tom stavu, dok su glavne zapadne zemlje, uključujući SAD, priznale nezavisnost Kosova.

U tekstu se, takođe, navodi da je Srbiji, za koju AP kaže da je "ključni saveznik Rusije na Balkanu", nevoljno obećan ulazak u EU ukoliko ispuni niz preduslova, među kojima je i "uspostavljanje mira sa kosovskim Albancima".

Prema oceni agencije, izgledan put Srbije prema EU ometen je političkim i propagandnim pritiskom Moskve, čiji je cilj da zadrži region Balkana dalje od NATO i drugih zapadnih organizacija.

AP, takođe, navodi da u Vladi Srbije ima određen broj "proruski nastrojenih" ministara koji, kako tvrdi, redovno pokušavaju da podriju njen zvanični cilj - pridruživanje EU.

Agencija dodaje da su na samitu koji se nedavno održao u Sofiji, lideri EU ohrabrili Srbiju i druge balkanske zemlje da ostanu na putu evropskih reformi, ali su bile hladne prema mogućnosti da se ijedna od tih zemalja pridruži Uniji u bliskoj budućnosti.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

"Razumem Vulina, ali prioritet ostaje ulazak u EU"

Izvor: Vesti-online.com, 22.Maj.2018

Šef srpske diplomatije Ivica Dačić rekao je danas da razume reakciju ministra odbrane Aleksandra Vulina, ali da spoljno-politički prioritet Srbije ostaje priključenje EU...-To ostaje i dalje, ali ne po svaku cenu - istakao je Dačić gostujući u Dnevniku Radio-televizije Srbije...Dačić je, upitan...

Nastavak na Vesti-online.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.