Crnoglava grmuša je zvuk proleća (AUDIO)

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 01.Apr.2021, 12:17

Crnoglava grmuša je zvuk proleća (AUDIO)

Proleće je stiglo a sa njim i sve veći broj ptica tokom prolećne seobe koja u našim krajevima počinje početkom marta, a završava se u maju.

Mnogi smatraju da je pravo uživanje posmatrati ptice tokom proleća jer tada je njihova pesma najlepša i najglasnija.

O prolećnoj seobi ptica kao i o programu „Proleće uživo“ sa Slobodanom Kneževićem iz Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije govorio je za RNS.

"Crnoglava grmuša je među prvim >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << pticama koja se vraća u naše krajeve" rekao je Knežević. One se sele zbog nedostatka hrane i i razloga reprodukcije.

Vratiće nam se ovih dana i pupavac, koja ima krestu naglašava sagovornik, nalik najegzotičnijim papagajima, u većim gradovima čiote koje spadaju među najbrže vrste ptica i gotovo nikad ne prizemljuju a najviše liče na laste. Njih ćemo zapaziti da lete formacijski po grupama i vrlo su glasne.

U našim krajevima poznata je i crna roda koja se gnjezdi u veliki stablima plavnih šuma a kada je u pitanju lasta, najpopznatije su seoske laste, očekuju se i gradske, gorske, bregunice i daulska lasta koja pravi karakteristična gnezda.

Tema ovogodišnjeg programa praćenja seobe ptica "Proleće uživo" je "Kako učiniti svoje okruženje bezbednim za gnežđenje ptica?" pozivamo građane da povedu računa o svojim kućnim ljubimcima ukoliko žele da im se ptice gnezde u okruženju, zatim da sade žbunje, da naprave kućice za ptice.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.