Apatinci će graditi i prekookeanski brod

Izvor: Blic, 12.Mar.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Apatinci će graditi i prekookeanski brod

APATIN - Apatinsko brodogradilište u poslovno-tehničkoj saradnji sa brodogradilištima iz Bezdana, Mačvanske Mitrovice i Novog Sada isporučilo je protekle nedelje sedmi brod za holandsku firmu „Damen", a u izradi su još dve samohotke dužine 110 i širine 11,4 metra. Za zapadnoevropsko tržište ponude su stalne i posla bi bilo za narednih deset godina. Prvi put posle sankcija gradi se prekookenski brod, dok su pre sankcija Norvežanima isporučena četiri broda nosivosti šest hiljada >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << tona.

Posao za seriju samohotki vredan 1,2 miliona evra se nakon isporuke sedme samohotke nastavlja. Saradnja se paralelno proširila na izgradnju remorkera, a započeo je posao i na prvom prekookenskom brodu.

Brodovi pre sankcija

Tokom perioda dugog pet godina (od 1995. do 2.000) apatinski brodograditelji su izgradili ranije ugovorene prekookeanske brodove za norvešku firmu „Boreal šiping" iz Bergena. Iz ovog ugovorenog posla je isporučeno četiri broda, a peti nikad nije završen. Sankcije su učinile svoje. Ovi brodovi su bili najveći ikad urađeni brodovi u ovom brodogradilištu. Njihova nosivost je bila 6.000 tona, dužina 112 metara, a širina 15,2 metra. Ti stari poslovi danas su najbolja i najdirektnija preporuka, zbog koje Apatinci mogu izaći poslovno osnaženi.

- Sa Holanđanima imamo dobru saradnju. Oni su se opredelili za naše, ukrajinske i rumunske brodograditelje jer smo konkurentni po cenama. Imamo dobre majstore i kvalitetno obavljamo posao, ali je još prisutan problem kašnjenja u isporuci - rekla je Nada Mihajlović, krajem prošle godine najavljujući mnogo posla i u ovoj godini. Ona je tada najavila, a ove godine je i planirano porinuće prvog prekookeanskog broda za holandsku firmu „Veka". Brod će biti dužine 90 metara, širine 14,4 metra, a nosivosti 4.500 tona.

Za apatinske brodograditelje ovaj prvi prekookenski brod nije ništa novo, s obzirom na to da su se pre sankcija gradila prekookenska plovila i većih dimenzija, ali je svakako nova nada da će se brodogradnja vratiti na put kada su naši brodovi plovili svetskim okeanima, a brodograditelji imali veće plate od pivaraca.

Pored izgradnje brodova veliki posao stiže u apatinsko brodogradilište i preko remonta plovila. Hrvatska plovila, raznih tonaža, dimenzija i namena su sve češći u luci brodogradilišta zbog remonta. Uskoro stižu i Mađari sa svojom flotom među kojima i jedan ledolomac koji će se remontovati u brodogradilištu. Za zaposlene remont je značajan posao jer se od njega dobija živ novac dok je obrt kapitala kod izgradnje brodova spor.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.