Vojna parada Estonije uz granicu sa Rusijom

Izvor: RTS, 25.Feb.2015, 14:58   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vojna parada Estonije uz granicu sa Rusijom

Članica NATO Estonija održala je vojnu paradu u pograničnom gradu Narvi, na samo 300 metara od granice s Rusijom. Rusija smatra da je Talin dugogodišnji kritičar Moskve koju optužuje da vodi agresivnu politiku prema baltičkim zemljama. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<
Parada je održana u utorak povodom Dana nezavisnosti Estonije. Predvodio ju je glavnokomandujući, general-potpukovnik Riho Teras, dok je smotru vojske izvršio predsednik države Tomas Hendrik Ilves, javlja Tanjug.

Na smotri je prikazano više od 140 komada teškog naoružanja NATO, među kojima i četiri američka oklopna vozila M1126 "Strajker". Druga NATO država, Holandija, pokazala je četiri švedska kombinovana borbena vozila "Stridsfordon 90".
Estonija je pokazala svoje haubice, protivtenkovsko i protivvazdušno oružje, oklopna vozila i ostalo teško naoružanje. Na paradi je učestvovalo više od 1.400 vojnika.
Kako navodi Raša tudej, parada je očigledan prkos Estonije prema svom istočnom susedu Rusiji, koju optužuje za vođenje agresivne politike na istoku Evrope.
Estonska vlada je među nekoliko koje optužuju Rusiju da vodi tajni rat protiv Ukrajine naoružavajući i šaljući vojnike u pomoć proruskim snagama na istoku Ukrajine.
Moskva, navodi Raša tudej, odbacuje te optužbe i ističe da se sadašnja Vlada u Kijevu otuđila od sopstvenog naroda na istoku zemlje i započela građanski rat, umesto da kroz dijalog razreši razlike.
NATO je, navodi Raša tudej, iskoristio ukrajinski konflikt kao priliku za zagovaranje gomilanja vojnih snaga na istoku Evrope, navodno za odvraćanje ruske agresije. Tri baltičke zemlje, Estonije, Letonija i Litvanija, su najveći zagovornici takve politike.
Rusija to vidi kao još jedan dokaz da je NATO antiruski vojni blok koji je počeo da se širi prema ruskoj granici i preti nacionalnoj bezbednosti Rusije, prenela je Raša tudej
S druge strane, vlada Estonije zastupa pravo da na svojoj teritoriji održava manevre kakve god hoće.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.