Gašić: Vojna parada u čast Oluje uvreda za Srbe

Izvor: SEEbiz.eu, 09.Jul.2015, 12:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Gašić: Vojna parada u čast Oluje uvreda za Srbe

BEOGRAD - Nakon što je srpski šef diplomacije Ivica Dačić, prilično nediplomatski reagirao na najavu Hrvatske da će u čast Oluje i obilježavanja 20. godina ove oslobodilačke vojno-redarstvene akcije kojom je oslobođen najveći dio okupirane Hrvatske, početkom kolovoza u Zagrebu organizirati vojnu paradu i najavio da će sve vojske koje budu sudjelovale u paradi Srbija proglasiti "antisrpskima" , oglasio se i srpski ministar obrane Bratislav Gašić.

- Najavom da >> Pročitaj celu vest na sajtu SEEbiz.eu << će organizirati vojnu paradu povodom akcije Oluja, Hrvatska duboko vrijeđa više od 200 000 prognanih Srba, a posebice obitelji 2 000 ubijenih i prognanih u tom etničkom čišćenju - mudruje Gašić dodajući kako "takva parada nije potrebna jer je usmjerena protiv pomirenja i izgradnje povjerenja u regiji, i protiv je ideje o jedinstvenoj Europi koju hoće dijeliti i narodi sa ovih prostora". On drži kako poziv članicama NATO-a da sudjeluju u paradi "valja gledati "iz novije perspektive koju je donijelo svrstavanje povodom ukrajinske krize", ali se nada kako će kod članica NATO-a "taj razlog prevladati u odluci pojedinih vojski da nazoče paradi, što ne znači da će njihovo gledanje na zločin počinjen nad Srbima u Hrvatskoj biti isti".

- Sigurno je da onima koji žele dobro i Europi i svijetu nije mjesto na paradi koja slavi jedan zločin, ali svjesni smo i činjenice kako zaoštravanja odnosa na relaciji Istok-Zapad uvjetuju i odluke prilagođene toj novoj i drugačijoj situaciji – rekao je Gašić srpskim medijima.

I Gašiću kao i srpskoj političkoj sceni, ali i većini srpske javnosti bilo bi uhu najugodnije čuti kada se zločini Srba nad Hrvatima, Bošnjacima, Albancima i svim nesrbima, nikada ne bi ispominjali i da se sve zaboravi kao da nije bilo one pjesme o salati i Slobi u Vukovaru 18. studenog 1991., odvođenja, premlaćivanja i ubijanja na Ovčari, tromjesečnog bombardiranja Vukovara, kao da nije bilo Škabrnje, Sarajeva, Bihaća, Srebrenice, zločina na Kosovu...

Zato je u Srbiji i bilo ovakvo opsadno stanje uoči glasanja o Rezoluciji o Srebrenici na Vijeću sigurnosti UN pa je Nikolić panično pisao čak i engleskoj kraljici koja pismo vjerojatno nije ni pročitala, a Putina, gotovo na koljenima molio neka na glasovanju majka Rusija uloži veto što je ona i učinila. Valja pričekati koju će cijenu Srbija za to morati platiti. No, i bez Rezolucije i spominjana riječi genocid, ostaje upisano (barem na grobnim mjestima u Potočarima) da je srpska vojska počinila težak zločin ubijanja dječaka i muškaraca po brdima i vrletima između Srebrenice i Tuzle.

Ni Gašić, kao ni aktualna srpska politička elita, ali i veći dio srpske javnosti, ne želi ili ne može istini pogledati u oči i shvatiti zašto je Oluja morala biti pokrenuta, što se događalo četiri godine na okupiranim hrvatskim područjima. Možda stoga što su aktivno sudjelovali u tim događanjima poput spomenutog Dačića koji je bio megafon Miloševića, srpskog predsjednika Tomislava Nikolića koji je osobno naoružan haračio po Antinu, selu nedaleko Vukovara i Vinkovaca ili najmoćnijeg čovjeka srpske politike, premijera Aleksandra Vučića koji je po okupiranim dijelovima Hrvatske i po BiH govorio ono što je Šešelj mislio koji s pravom kaže da ako će on biti osuđen za ratne zločine, s njim moraju robijati i Nikolić i Vučić jer zajedno su činili te zločine. Zato pri spomenu Šešelja, Vučiću se diže tlak i počne zamuckivati, a Nikolić od dolaska svog mentora koji ga je u bosanskim gudurama proglasio vojvodom, na privremenu slobodu krajem prošle godine , do sada nije rekao ni jednu jedinu riječ o Šešelju. Jasno je i zašto!
Pogledaj vesti o: Vojna parada

Nastavak na SEEbiz.eu...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SEEbiz.eu. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SEEbiz.eu. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.