Putin o 11. septembru: Prekinuo sam sve i zvao Buša

Izvor: B92, 11.Sep.2017, 17:44   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Putin o 11. septembru: Prekinuo sam sve i zvao Buša

Beograd -- Vladimir Putin rekao je da je 11. septembra 2001. kada su izvedeni teroristički napadi u Njujorku i Vašingtonu prekinuo sve i pozvao predsednika SAD.

Putin je o tome govorio u intervjuu američkom režiseru Oliveru Stounu, navodi Sputnjik i dodaje da je ruski predsednik rekao da je odmah prekinuo planirane vojne vežbe sa novim strateškim snagama kako bi pružio podršku američkom >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << narodu i njegovom predsedniku Džordžu Bušu.

Putin je istakao da razume da je ljudima na čelu država i vlada u takvim situacijama potrebna moralna podrška i da je Rusija želela da dâ tu podršku predsedniku Bušu, za kog je, kako je rekao ruski predsednik, verovala da je čovek "sa kojim bi mogla da sarađuje".

Na Stounovo pitanje kako to da Ruska Federacija nije otkrila gde je Bin Laden i šta se stvarno dešavalo sa njim, s obzirom na to da Rusija ima dugu istoriju obaveštajne službe u Avganistanu, Putin je rekao da Al Kaida nije rezultat ruskih aktivnosti.

"Ona je rezultat aktivnosti naših američkih prijatelja. Sve je to počelo tokom Sovjetskog rata u Avganistanu, kada su američki obaveštajci obezbedili podršku različitim strujama islamističkog fundamentalizma pomažući im da se bore protiv sovjetskih trupa u Avganistanu", podsetio je Putin.

Ruski predsednik je ponovio da su Amerikanci odgajili Al Kaidu i Bin Ladena i da se onda to otrglo kontroli. "Uvek je tako. Stoga, njih treba okriviti", zaključio je Putin.

Danas se obeležava 16. godišnjica terorističkih napada na SAD, kada je život izgubilo blizu 3.000 ljudi.

Dva oteta aviona su tada udarila u kule „bliznakinje“ Svetskog trgovinskog centra u Njujorku, kao i u kompleks Pentagona u Vašingtonu.

Direktna posledica terorističkog napada 11. septembra 2001. godine bila je odluka Bele kuće, sa Džordžom Bušom mlađim na čelu, da objavi rat terorizmu u svetu, što je nesumnjivo suštinski odredilo tendencije u međunarodnim odnosima u prvim decenijama 21. veka.
Pogledaj vesti o: Vladimir Putin

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Putin o 11. septembru: Prekinuo sam sve i zvao Buša

Izvor: Večernje novosti, 11.Sep.2017

Ruski predsednik rekao da je odmah prekinuo planirane vojne vežbe sa novim strateškim snagama kako bi pružio podršku američkom narodu i njegovom predsedniku Predsednik Rusije Vladimir Putin rekao je da je 11. septembra 2001. kada su izvedeni teroristički napadi u Njujorku i...

Nastavak na Večernje novosti...

Putin: Odmah sam zvao Buša 11. septembra, ali Amerika je sama kriva za Al Kaidu

Izvor: Vesti-online.com, 11.Sep.2017

Vladimir Putin rekao je da je 11. septembra 2001. kada su izvedeni teroristički napadi u Njujorku i Vašingtonu prekinuo sve i pozvao predsednika SAD...Putin je o tome govorio u intervjuu američkom režiseru Oliveru Stounu, navodi Sputnjik i dodaje da je ruski predsednik rekao da je odmah prekinuo...

Nastavak na Vesti-online.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.