Izvor: Beta, 19.Nov.2010, 22:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Raščinjen vladika Artemije

BEOGRAD, 19. novembra 2010. (Beta) - Vladika Artemije rašcinjen je večeras odlukom Sabora Srpske pravoslavne crkve (SPC), saznaje Beta u Patrijaršiji.

Kako je rečeno, Artemiju je oduzet čin vladike i on je vraćen u red monaha.

Vladika Artemije penzionisan je na majskom Saboru SPC-a pošto su utvrdjene finansijske malverzacije u eparhiji raško-prizrenskoj koju je vodio, a Sinod mu je u septembru zabranio sveštenodejstva pošto je odbio poslušnost crkvenom vrhu.

Sa svojim pirstalicama, vladika je sinoć i danas ušao u manastir Duboki potok i Devine vode na severu Kosova. Njegov naslednik na mestu eparhije raško-prizrenske vladika Teodosije zbog toga je danas posle podne napustio zasedanje Sabora SPC i hitno otišao na Kosovo.

Sabor SPC optužio je ranije danas Artemija da je služenjem liturgije u manastiru Duboki potok na Kosovu i formalno ušao u raskol sa SPC.

Artemije (Radosavljević) izabran je za vladiku raško-prizrenskog 22. juna 1991. godine i na tom položaju nasledio je patrijarha Pavla, koji je na Kosovu proveo 33 godine.

Prethodno je od 1978. godine bio iguman manastira Crna Reka na granici Sandžaka i Kosova.

Zbog nepravilnosti u poslovanju Eparhije, vladika raško-prizrenski privremeno je razrešen dužnosti upravnika eparhije odlukom Sinoda od 13. februara 2010. godine, a za administratora postavljen je penzionisani episkop Atanasije (Jevtić).

Sabor SPC na redovnom zasedanju od 26. aprila do 5. maja 2010. trajno je razrešio dužnosti i penzionisao episkopa Artemija.

Artemije je 8. juna 2010. napustio Kosovo i Metohiju i otišao u manastir Šišatovac u eparhiji Sremskoj.

Nastavak na Beta...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Beta. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Beta. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.