Penzionisan vladika Artemije

Izvor: B92, Beta, Tanjug, 04.Maj.2010, 21:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Penzionisan vladika Artemije

Beograd -- Sabor Srpske pravoslavne crkve usvojio je dvotrećinskom većinom odluku o penzionisanju episkopa raško-prizrenskog Artemija, potvrđeno je za B92 u SPC.

Prema nezvaničnim informacijama, vladike su bile podeljene oko stava po pitanju Artemija a osnovna zamerka bila je na način na koji je Sinod u februaru suspendovao vladiku zbog sumnji na finansijske malverzacije unutar eparhije, kao i kako je ta odluka delovala na vernike.

Verski analitičar Živica Tucić >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << ocenjuje za B92 da, iako je rasprava o kanonskoj odgovornosti vladike Artemija protekla burnije, dobro što se unutar SPC pronalazi način za uspešno rešavanje pitanja o kojima postoje suprotstavljeni stavovi.

"Odlika da se on penzionše je jedna od mogućih varijanti. Time nije rečeno da je on raščinjen, to ne znači njegovo udaljenje iz episkopta. U okviru Sabora sigurno je bilo diskusije i koliko čujem, veoma oštre diskusije o tome. Veoma je bitno da saznamo da li episkop Artemije prihvata status penzionisanja, treba sačekati da se on izjasni da li to prihvata", kaže Tucić.

Podsetimo, prilikom njegovog razrešenja u februaru Sinod SPC-a je zaključio da je u finansijsko-materijalnom poslovanju Raško-prizrenske eparhije bilo "propusta i problematičnih transakcija" za koje je vladika Artemije posredno odgovoran jer je propustio da proveri odluke svojih saradnika.

Sinod je tada odlučio da zatraži krivičnu odgovornost njegovih bliskih saradnika. Jedan od njih je arhimandrit Simeon Vilovski, koji je sredinom marta uhapšen u Grčkoj na zahtev policije Srbije.

On je osumnjičen da je proneverio 350.000 evra namenjenih rekonstrukciji manastira.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.